Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Stipendieguiden

Stipendieguiden
22/01/2024 Olivia Karsten
stipendier-studybuddy

Vill du studera utomlands? Bedriva ett forskningsprojekt? Kanske satsa inom en sport eller idrott? I så fall kan du söka stipendier, ett bidrag som ges ut av en stiftelse för att stödja ett visst ändamål.

För den som lyckas få ett stipendium kan det vara ett bra sätt att finansiera ett projekt eller satsning inom exempelvis studier! Dessutom ser det bra ut på CVt, eftersom det krävs flit, kreativitet och god kommunikationsförmåga för att få ett stipendium, egenskaper som arbetsgivare värdesätter. När det gäller studier är stipendier ofta skattefria, under vissa omständigheter kan stipendier emellertid räknas som lön och då måste de beskattas. När du ska söka ett stipendium finns det mycket att hålla koll på, och många ställen att leta. Här är din guide till att söka stipendier, vare sig det gäller studier, sport, eller något annat syfte.

Vad är ditt syfte och dina behov?

Tänk först igenom vad du vill använda stipendiet till och vilka organisationer som kan tänkas vara intresserade av att sponsra det. Det är inte bara individer som kan ansöka om och få stipendier, utan också företag och organisationer. Bidraget kan vara ämnat till att finansiera allt från kurslitteratur till flygresor och boende. Således kan även stipendiets storlek variera mellan några hundralappar till tusentals eller till och med miljontals kronor. Ett studiestipendium ligger typiskt sett på några tusen kronor, men gäller det utlandsstudier kan det röra sig om mer än så. Ibland finns det då möjlighet att kombinera stipendium med studielån. Hur en sådan situation ser ut kan variera från fall till fall, men glöm inte att jämföra lån i sådana fall.

Det finns många studierelaterade stipendier att söka, men det är absolut inte det enda ändamålet du kan söka ett stipendium för. Det finns till och med stipendier för gårdsbutiker som gör närproducerat.

Här är några exempel på stipendier för olika ändamål:

 • Stipendium för studier
 • Stipendium för forskning
 • Stipendium för kultur
 • Stipendium för musik
 • Stipendium för vård
 • Stipendium för rehabilitering
 • Stipendium för idrott

Ändamålet med ditt stipendium avgör vilken sorts organisation du bör vända dig till. Det finns som sagt många olika potentiella källor till stipendier, allt från stiftelser och föreningar till företag och branschorganisationer. Även myndigheter kan ge stipendier. Se över alternativen och identifiera var du bör söka baserat på dina behov. Det gäller att vara kreativ när du söker stipendier. Identifiera vad du är bäst på och fokusera på att söka stipendier som hör till dina talanger. Är du duktig på att spela piano kan du fokusera på musikstipendier. Behöver du nya instrument kan du t.ex. köpa instrument online. Det kan alltså vara värt att investera i dina talanger redan nu så att du sedan kan få tillbaka i form av stipendier. Det går förstås att söka stipendium på mer än flera ställen samtidigt, vilken är en god idé för att öka ens chanser att få bidraget.

Här är några olika typer av organisationer som kan ge stipendier:

 • Stiftelser
 • Föreningar
 • Branschorganisationer
 • Företag
 • Banker
 • Statliga myndigheter, exempelvis Sida och Försäkringskassan
 • Kommunala myndigheter
 • Skolor och universitet

 

Hitta stipendier

Det finns många organisationer som ger stipendier, och det finns också många sätt att hitta information om dessa organisationer och deras bidrag. På internet finns det många databaser med listor på stipendier, de är tillgängliga för den som letar flitigt. Exempel på användbara hemsidor är Svenska institutet, Riksidrottsförbundet och Länsstyrelsen. Använd sidornas söktjänst för att hitta information om olika stipendier. Många skolor och bibliotek har tillgång till en databas med stipendier. Detsamma gäller kommuner, församlingar och liknande.

Det finns också olika betalda tjänster för dig som vill söka stipendium. Hittastipendier.se erbjuder en digital tjänst som hjälper dig hitta stipendier. Du kan också anlita en stipendiekonsult, som hjälper dig hitta olika stipendier baserat på dina behov. Priset ligger typiskt sett på några hundra kronor.

Om du söker stipendier för exempelvis utlandsstudier kan det förstås också vara aktuellt att leta bland utländska organisationer. Kanske kan skolan du ska studera på ge dig ett bidrag? Det är också en god idé att höra av dig till Sveriges ambassad i landet du åker till, den kan ge dig användbar information och tips på stipendier att söka.

Dessutom finns det böcker fulla av listor på stipendier att söka, de kan antingen köpas eller lånas på bibliotek.

Gör en bra ansökan enligt de angivna instruktionerna

Det finns olika krav som ska uppfyllas av den som söker ett stipendium, dessa varierar beroende på vilket stipendium det gäller. Innan du ansöker bör du ta reda på dessa och visa att du uppfyller dem. Det råder hård konkurrens om stipendier, så se till att slipa upp ditt CV och skriva ett bra personligt brev till din ansökan. Se även till att vara ute i god tid då du söker stipendium, eftersom det kan ta flera månader eller ett år mellan det att du ansöker till dess att du faktiskt får stipeniet.