
ADHD & läxhjälp | Studybuddy
Ungefär fem procent av alla barn i skolåldern, alltså en på tjugo, beräknas ha ADHD. Symptomen försvårar ofta skolarbetet, men effekterna kan lindras. Vi på Studybuddy har stor erfarenhet av att hjälpa elever med ADHD med läxhjälp och studiecoachning.
Nöjdhetsgaranti
Oavsett om du vill ha kontinuerlig eller sporadisk läxhjälp så har du alltid vår Nöjdhetsgaranti.
Individanpassad läxhjälp för elever med ADHD
- Stärkt motivation och självförtroende i svåra ämnen – exempelvis matematik, moderna språk eller naturvetenskap
- Struktur och planering för en bättre studieteknik
- Höj betygen – oavsett om du siktar på ett E eller A
- Handplockad studybuddy som stöttar, motiverar och engagerar sig i just din utveckling
Det finns olika sätt att göra det lättare för barn och ungdomar med ADHD att klara studierna bra. Till exempel genom att det finns en tydlig struktur för skolarbetet som eleven alltid kan hålla sig till. Man bör också lägga in regelbundna och rätt täta pauser eftersom koncentrationsförmågan ”tar slut” snabbt hos dessa barn och ungdomar.
Intresseanmälan
Du kan själv söka efter en studybuddy i erat område, som coachar i de ämnen ni efterfrågar. Det går lika bra att göra en intresseanmälan så återkommer vi till er och handplockar en studybuddy som passar just era unika behov.
Vi vet att personkemin mellan elev och studybuddy är mycket viktig för att läxhjälpen ska visa bra resultat, så vi ser alltid till så att eleven matchas med rätt studybuddy.
Studybuddien Zanobia om sin ADHD och skolan ”Så kan vi bli ostoppbara”
Zanobia Hazar är en 18 årig tjej från Vallentuna i Stockholm. Hon studerar Teknik med inriktning teknikvetenskap på Täby Enskilda Gymnasium och har en passion för att rita, skriva och göra musik. Ja, egentligen är hon intresserad av allt som stimulerar henne kreativt. En stor del av hennes fritid går åt till att studera, men hon försöker också hitta tid för att umgås med sina vänner. Utöver skolan arbetar Zanobia som studybuddy där hon hjälper yngre elever att nå sina mål i skolan. Hon är precis som majoriteten av de 779 000 tonåringar som bor i Sverige, förutom att hon har ADHD.
När vi träffar Zanobia Hazar på ett café i Mörby Centrum så har hon precis kommit ifrån skolan i Täby. Vi har drygt en timme på oss att prata, sedan ska hon iväg till nästa aktivitet, träning på gymmet. Något som hon menar är viktigt för hennes mentala välmående, det ger henne utlopp för sin hyperaktivitet och det hjälper henne koncentrera sig i skolan. Vi kommer snabbt in på hennes egna ADHD och hur hon ser på att hjälpa andra ungdomar med liknande bakgrund.
– Jag kan verkligen hjälpa de här ungdomarna tack vare att jag själv har ADHD. Det är så otroligt viktigt att lära sig hantera diagnosen och på sikt till och med omfamna den som en tillgång, säger Zanobia.
Om sin egen ADHD och skolan
För Zanobia själv har tonårstiden präglats av många utmaningar. Hon fick sin diagnos sent och hade fram till slutet av högstadiet både svaga betyg och låg självkänsla. Hon visste att hon var annorlunda, men inte varför. Vändningen kom när hon fick en ny lärare i matematik, som anpassade lektionerna efter samtliga elevers förutsättningar. Zanobia började sakta men säkert få insikt om att hon var minst lika smart som sina klasskamrater men att hon behövde använda sig av en annan studieteknik för att ta in information.
– Vi som har ADHD driftar lätt iväg i hjärnan och vi har ofta svårt att koncentrera oss. Därför att struktur och studieteknik extra viktigt. Jag försöker alltid få mina elever att planera realistiskt både sina studier och sociala aktiviteter fyra veckor framåt, säger Zanobia.
När man jobbar med ungdomar med ADHD så är det viktigt att komma ihåg att de ofta är emotionellt impulsiva, vilket kan göra att de kan uppfattas som dramatiska och överkänsliga. Något som Zanobia menar kan vara både på gott och ont.
– En framgång kan skapa euforiska känslor samtidigt som motgångar kan få betydligt större proportioner än vad de skulle ha fått i en person liv utan ADHD. Som studybuddy gäller det att ha lite perspektiv och förstå anledningen bakom de känsloyttringarna som eleven uppvisar, menar Zanobia.
Låt inte diagnosen stoppa dig!
På det stora hela är hon övertygade om att personer med ADHD kan lyckas minst lika bra i studielivet som andra, men det är oundvikligt att de måste kämpa ännu hårdare. I synnerhet med strukturen studietekniken som hon menar är en avgörande faktor.
– Att vi måste kämpa mer än många andra gör oss starkare. Med tanke på den arbetskapacitet som vi tvingas att besitta så kan vi bli ostoppbara och duktiga på precis vad som helst, avslutar Zanobia.
Kontakta någon av våra client managers om du vill ha hjälp att hitta en studybuddy med erfarenhet av ADHD!
Zanobias tre tips Läxhjälp och ADHD
1. Tydliga instruktioner
De flesta ungdomar kan vara impulsiva, i synnerhet de med ADHD, därför behövs det tydliga instruktioner när man ska planera en skoluppgift. Punkta tydligt upp vad som ska göras. Är till exempel en matteuppgift för krånglig så brukar jag rekommendera att man först försöker förenkla uppgiften till ett problem som man skulle kunna lösa. När det väl är gjort så brukar man förstå helheten.
2. Struktur
Gör ett studieschema, gärna fyra veckor framåt. Planera in allt som ska göras, såväl skoluppgifter som sociala aktiviteter. Se till att planera in vilodagar men även aktiviteter du mår bra av såsom kreativa utlopp, träning eller andra hobbys. Lägg in tydliga deadlines och håll marginalerna så du inte får panik som du till exempel skulle råka bli sjuk. Det kommer kännas konstigt i början men det kommer att vara värt det!
3. Inspiration
Låt dig inspireras. Har du inte en lärare som inspirerar dig så hitta inspiration. Någon annanstans. Kanske av en vän eller en film inom liknande ämne. När vi med ADHD blir inspirerade och kanaliserar all vår överenergi på något vi är intresserade av så blir resultatet ofta riktigt bra.
Läxhjälp & studiecoachning
Störst i Sverige
på läxhjälp
- Högre betyg och ökad studiemotivation
- För alla åldrar och skolämnen

Priser & upplägg

Läxhjälp högstadiet | gymnasiet
För bättre studieresultat
- Alla ämnen
- 90-120 min / studietillfälle
- Löpande läxhjälp eller klippkort
- Skriftlig uppföljning efter varje tillfälle
- Träffas i hemmet eller online
Pris:
fr. 425 kr/timme

Läxhjälp junior (åk. 1-6)
Studieglädje och pluggteknik i fokus
- Alla ämnen
- 90 min / studietillfälle
- Träffa er Studybuddy veckovis
- Skriftlig uppföljning till förälder efter varje tillfälle
- Träffas i hemmet eller på bibliotek
Pris:
fr. 369 kr/timme
Vanliga frågor om läxhjälp & ADHD
General
Vad behöver man ta med mig vid ett läxhjälpstillfälle?
Vid ett läxhjälpstillfälle bör man ta med sig det som man vanligtvis använder i skolan som exempelvis penna, sudd, papper, skollitteratur, dator och miniräknare. För läxhjälp online behövs även en dator med internetuppkoppling, mikrofon och webbkamera.
Vilka ämnen kan man få läxhjälp i?
Gymnasieämnen:
- Allmän läxhjälp
- Biologi
- Datorkunskap
- Engelska
- Filosofi
- Finska
- Företagsekonomi
- Franska
- Fysik
- Geografi
- Historia
- Italienska
- Kemi
- Kinesiska
- Matematik
- Matte 1
- Matte 2
- Matte 3
- Matte 4
- Matte 5
- Naturkunskap
- Psykologi
- Religionskunskap
- Ryska
- Samhällskunskap
- Spanska
- Svenska
- Tyska
- Övrigt
Högstadieämnen:
- Allmän läxhjälp
- Engelska
- Franska
- Matematik
- NO
- SO
- Spanska
- Svenska
- Teknik
- Tyska
- Övrigt
Mellanstadieämnen:
- Allmän läxhjälp
- Mattehjälp
- Svenska
Lågstadieämnen:
- Allmän läxhjälp
Övrigt:
- Högskoleprovet
- IB
- Juridik
- Programmering
- Studieteknik
Höjer man betygen med läxhjälp?
Ja! Majoriteten av våra elever har lyckas höja sina betyg tack vare sin studybuddy. Vår övertygelse är att ALLA elever kan höja sig i MINST ett ämne om vi får hjälpa till varje vecka under ett läsår. Läs mer om vår läxhjälp.
Vilken ålder kan man ha för att få läxhjälp?
Studybuddy hjälper historiskt framförallt studenter i högstadiet och gymnasiet, men det blir allt vanligare med läxhjälp i yngre åldrar. Många börjar nu redan i låg- och mellanstadiet för att bygga en stabil akademisk grund.
Vad kostar läxhjälp?
Priset varierar beroende på upplägg, elevens ålder och var ni bor, men startar från 365 kr/h. Tjänsten kan dessutom delas mellan syskon eller klasskompisar helt utan extra kostnad. För mer prisinformation: Pris läxhjälp