Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Feynmantekniken: Lär dig genom att förklara

Feynmantekniken: Lär dig genom att förklara
26/02/2024 Olivia Karsten
feynmantekniken-matematik

De flesta har någon gång suttit uppe hela natten innan ett prov och försökt memorera en hel kurs på några timmar. Även om det kanske är bättre än att inte studera över huvud taget, är detta knappast det bästa sättet att förbereda sig inför ett prov.

Varför inte använda Feynmantekniken istället, ett betydligt mer effektivt och mindre stressigt sätt att lära sig komplicerade koncept på djupet? Denna studieteknik bygger på en mycket enkel princip: man lär sig bäst genom att lära någon annan om ett ämne.

 

Varför är Feynmantekniken så effektiv?

Feynmantekniken är en form av aktivt lärande, vilket innebär att det innehåller praktiska element. I det här fallet rör det sig om att berätta för någon annan, skriva ner en sammanfattning, eller spela in sig själv när man pratar om ämnet. När man ska förklara ett ämne för någon som är mindre kunnig än en själv är man tvungen att organisera informationen i ens eget huvud. Vad är mest relevant, hur sammanfattar jag det på bästa sätt och hur återger jag sammanfattningen så att den blir lätt att förstå? Viktigt att tänka på är att det är du själv som ska återge ämnet utifrån vad du lärt dig, snarare än att läsa direkt ur ett läromedel. Processen att sammanfatta och förklara för någon annan är just det som hjälper dig förstå och lära dig ämnet själv. Det är även ett test för att se hur väl du förstått ämnet.

 

Feynmantekniken i fyra steg

 

  1. Bestäm ett koncept du lärt dig, skriv ner det på ett papper

 

  1. Förklara konceptet med egna ord

Sammanfatta ämnet och återge det som om du talade med någon som inte är bekant med det på förhand. Detta gäller oavsett om du faktiskt berättar för någon annan, skriver ner förklaringen, eller spelar in dig själv när du pratar. Vad ska du läsa på om mer för att bli bättre på ämnet?

 

  1. Sök efter svagheter

Hur kan din förklaring bli bättre? Läs/lyssna igenom din förklaring och identifiera dina brister. Finns det något du inte förstår tillräckligt bra för att förklara? Om du berättade för någon annan, var det något de tyckte var otydligt? Om du sammanfattade på egen hand, försök låtsas som att du inte kunde något om ämnet; hade du då haft lätt att hänga med i din egen sammanfattning? Ställ rimliga föjdfrågor och var rimlig, det är nyckeln i det här skedet för att identifiera förbättringsområden och kunna utvecklas framöver. 

 

  1. Läs på och bredda dina kunskaper

Gå tillbaka till kursmaterialet och läs på mer, baserat på de brister du identifierade i förra steget. När åtgärdat dessa luckor i din kunskap kan du gå tillbaka till steg 2, och göra ett nytt försök att sammanfatta ämnet med egna ord. Sedan söker du efter brister, läser på mer, och så vidare. Du upprepar helt enkelt processen tills du är så förberedd som möjligt inför provet!

 

Varför Feynmantekniken?

Feynmantekniken är ett bra sätt att strukturera sina studier så att de blir både mer tidseffektiva och givande. Den hjälper en ständigt att identifiera luckor i ens kunskap så att man kan åtgärda dessa. Flera framgångsrika personer har talat varmt om Feynmantekniken, bland annat Bill Gates. Han har kallat Feynman: “Den bästa läraren jag aldrig hade”.

 

Richard Feynman

Feynmantekniken kommer från Richard Feynman. Feynman var en av historiens främsta fysiker, och tilldelades Nobelpriset i fysik 1965. Innan dess var han en av de som arbetade på Manhattanprojektet, forskningsprojektet för att utveckla det första kärnvapnet.

Den som är intresserad av att lära sig mer om Richard Feynman och Feynmantekniken bör läsa hans biografi, “Genius: The Life and Science of Richard Feynman”.