Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Din guide till sabbatsåret

Din guide till sabbatsåret
17/01/2024 Olivia Karsten
sabbatsar-guide

I sverige är skolgången obligatorisk i grundskolan, och de allra flesta ungdomar väljer även att studera på gymnasiet. Men efter studenten ställs man inför ett vägval: läsa vidare eller ta ett sabbatsår. Det finns för- och nackdelar med båda alternativ, och det gäller att tänka igenom ens valmöjligheter innan man fattar ett beslut.

 

Här är några frågor man kan ställa sig själv som nyexaminerad student:

 

Vet jag vad jag vill studera eller jobba med?

Om du redan bestämt dig för vilket spår du vill följa med dina vidare studier är det ingen nackdel att komma igång med detsamma. Men om du är osäker kan ett sabbatsår ge extra tid att utforska olika möjligheter och fundera på saken. Kanske hittar du senare något bra område inom högre utbildning, men det är också möjligt att du hittar ett jobb du gillar och väljer att fortsätta på det spåret. Många vet redan när de tar studenten att de siktar på ett jobb som inte kräver högre utbildning.

 

Är jag skoltrött eller motiverad att plugga vidare?

Mot slutet av gymnasiet längtar många efter att göra något annat än studera, åtminstone den närmaste tiden. Vare sig det gäller att arbeta, resa, eller något annat kan en paus från studierna vara bra för att återfå motivationen. För dig som å andra sidan är taggad på att fortsätta plugga finns det fördelar med att komma igång direkt. Det är enklare att behålla studievanan från gymnasiet om man fortsätter studera direkt, och dessutom kommer du minnas mer av kunskaperna du fått från tidigare studier.

 

Borde jag spara ihop lite pengar?

Genom att börja jobba efter studenten och bygga upp sina besparingar kan man öppna upp nya möjligheter, vare sig man planerar att plugga vidare senare eller inte. Till exempel kan det vara lättare att skaffa sig eget boende när man studerar om man först arbetat ett par år. Om man är osäker på vad man vill göra längre fram skadar det inte att ha lite pengar i kassan, då det ger en större handlingsfrihet och gör det lättare att fatta beslut då man är mindre ekonomiskt beroende.

 

Vad kan man göra under sabbatsåret?

Många väljer att jobba, resa, eller kombinera de båda. Man kan även prova att studera något helt nytt bara för att få lite omväxling från ens tidigare studier. Det finns egentligen inget som är satt i sten när det kommer till sabbatsår, man är fri att göra lite vad man själv vill, inom praktiska och ekonomiska begränsningar. Visst kan du ta det lugnt och se på filmer och TV-serier eller kolla på shopping och spel online hela dagarna. Dock bör du komma ihåg att du också kan använda friheten och tiden för att förverkliga dina drömmar.

 

Här är några alternativ på saker att göra:

 

Skaffa ett jobb

Ett populärt alternativ bland nyblivna studenter, av flera anledningar. Som tidigare nämnt är det värdefullt att tjäna ihop lite pengar då det ger en mer personlig frihet och öppnar upp nya möjligheter. Arbetserfarenhet ger också värdefulla lärdomar, och ser bra ut på ens CV. Är man osäker på vad man vill studera längre fram kan man köpa sig (eller snarare tjäna ihop) tid att tänka genom att arbeta. Eftersom man tjänar pengar undviker man hamna i en situation ekonomiskt där man är tvungen att fatta ett förhastat beslut. Jobba är ett utmärkt alternativ för sabbatsåret, och vad du än väljer att göra senare lär du inte ångra att du jobbade efter studenten.

 

Jobba utomlands

Här finns förstås många olika möjligheter. Du kan till exempel söka jobb i ett annat land, och på så sätt kan arbetet bli en chans att bo utomlands under en period. Som EU-medborgare har man rätt att arbeta inom Unionen, men det går även att arbeta i andra delar av världen. Ett populärt alternativ är att åka utomlands för att arbeta som au pair, alltså bo och arbeta hemma hos en familj. Det är praktiskt på flera sätt, inte minst för att man slipper ordna boende åt sig själv. Dessutom finns det flera bra hemsidor för att skaffa au pair-jobb.

 

Studera utomlands

Att åka utomlands och studera är ett bra sätt att fortsätta sina studier men ändå få en miljöomväxling. Liksom med arbete har man som EU-medborgare rätt att uppehålla sig i andra medlemsstater för att studera.

 

Läsa enskilda kurser

Vare sig du jobbar eller har något annat för dig finns alltid möjligheten att studera på deltid. Kanske finns det något särskilt ämne du tycker verkar kul att läsa vid sidan om? Det är inte heller en dum idé att läsa upp eventuella gymnasiekurser man saknar på komvux, ifall du vet att de behövs för att komma in på din önskade utbildning längre fram. Värt att notera är även att man kan få en viss mängd studiebidrag för att studera deltid.

 

Resa

Att resa och upptäcka mer av världen kan vara en kul och äventyrligt upplevelse innan man fortsätter sina studier. Man bör dock ha i åtanke att det inte är gratis att resa, så det kan vara en bra idé att jobba en period och spara ihop pengar innan man beger sig. Det finns många sätt att upptäcka nya länder, och det behöver inte vara allt för dyrt. Till exempel kan man ta sig omkring relativt billigt genom att tågluffa eller backpacka, och fortfarande få en mycket rik upplevelse av ens olika resmål.

 

Volontärarbete

Det är förstås också en möjlighet att utföra obetalt arbete, exempelvis för välgörenhet eller liknande. Precis som med vilket jobb som helst ger det värdefulla erfarenheter som dessutom ser bra ut på ens CV. Det går förstås också att göra både i Sverige och utomlands.

 

Spendera tid med familjen

En av de kanske viktigaste sakerna du kan göra under ditt sabbatsår är att ägna tid åt vänner och familj. Har du syskon kan du boka barnaktiviteter att göra med dem. Eller varför inte besöka din farmor eller mormor över en kopp te?