Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Bättre studieteknik ger bättre slutresultat

Bättre studieteknik ger bättre slutresultat
09/06/2022 Olivia Karsten
eget-arbete-skolan

Inom alla grenar av mänsklig utveckling vet vi numera att ett repetitivt arbetsmönster inte är det allra mest effektiva sättet  att uppnå ett bra resultat. Det är självklart ett viktigt inslag i vårt lärande, men utan en god studieteknik kan en stor del av arbetet vara till intet.

Precis som en muskel blir även hjärnan trött och behöver en välförtjänt vila mellan passen. Istället för att långsamt forcera in fakta är det mycket mer effektivt att studera fokuserat när du känner dig som mest skärpt. Det är då du har störst chans att ta in information och faktiskt lära dig det du har framför dig.

Det är effektivt att ta läxhjälp från någon utomstående part, t.ex. från oss på Studybuddy. Få alternativ är bättre än att ta in information med en privatlärare.

Planera dina studier & skapa ett schema
Att helt självmant skapa ett schema och sedan följa det kräver helt klart god disciplin. Det är dock ett oumbärligt verktyg för att effektivisera din studieteknik. Att låta din hjärna suga åt sig all nödvändig information i sin egen takt är mindre tröttsamt och mycket mer effektivt än att lämna allt till de två sista dagarna innan ett prov.

Utnyttja studietiden & ta pauser
Som vi redan nämnt blir vår hjärna trött ibland och behöver vila. Det är alltså viktigt att göra det bästa av den lektion du har framför dig. Vare sig du studerar effektivt och fokuserat eller om du gör ett halvdant arbete kommer du ändå behöva vila lika mycket efteråt.
Det är lätt att se en paus som spilld tid där du istället hade kunnat studera mer för att bli klar tidigare. Att skippa en paus på fem minuter är ett vanligt misstag vi alla har gjort och kommer göra igen. Det är dock ingen tvekan om att denna paus ger din hjärna en chans att koppla av för en stund för att senare arbeta ännu hårdare.

Studera hårt, men effektivt!