
Avslutning
Grattis till att du har tagit dig så här långt! Vi hoppas att det fanns en eller en annan lista som du tyckte var hjälpsam för din specifika situation. Kanske valde du att läsa Läxhjälpsboken för att du vill höja dina betyg, eller för att du tröttnat på studierna och vill få lite motivation.
I det sista, avslutande kapitlet får du ett par sista handfasta tips som rör studentekonomi. För ja, visst handlar livet som student ofta om att få studentekonomin att gå ihop?
10 tips – Så får du studentekonomin att gå ihop
1. Gör en budget varje månad.
Det är väldigt vanligt att spendera mer pengar på till exempel nöjen eller kläder än vad man tror. Om du gör en budget varje månad så får du snabbt en överblick av din ekonomi. Dela upp budgeten efter utgiftsposter. Förslagsvis: Kläder, färdmedel, nöjen, mat/fika och övrigt.
2. Skaffa ett studentjobb!
Även den mest sparsamma extravagansen kostar pengar och vill man ha råd med fina kläder, nöjen eller kanske en resa så måste man jobba. Gillar du barn så kan vi rekommendera att söka jobb som barnvakt på Hey Kiddo. Eller om du är duktig i skolan så kan du söka jobb som läxhjälpare på Studybuddy.
3. Dra ner på dina matkostnader.
Och med matkostnader menar vi även fika, godis, energidrycker och alla andra inköp vars slutdestination är magen. Givetvis ska du unna dig lite lyx ibland men köper du en mjölkpuffig finkaffe varje dag så tar studiebidraget snart slut.
4. Använd studentrabatter.
Använda sajter/appar som Mecenat och Studenkortet. Där finns det tonvis med erbjudanden till dig som student. Här kan du spara hundralappar på allt från mobilabonnemang till träning och smink. Gå in och bli medlem redan idag.
5. Se över kostnader för abonnemang.
Utöver fri surf så kanske du har Spotify Premium och några streamingtjänster? Du kanske kan dela vissa tjänster med någon i familjen eller en vän? Teoretiskt skulle du också kunna minska din konsumtion av tv-serier som kostar pengar.
6. Rea rea rea!
Numera så kan man i princip hitta rea året runt. Var smart och lägg tid på att kolla runt på nätet vilka som har rea på just den grej som du vill ha. Det kan ju ibland innebära att du inte får den absolut senaste Nike Air-modellen – men de kan du ju köpa senare i livet!
7. Sälj grejer som du inte använder.
Vad är poängen med att ha en massa kläder och annat som du inte använder? Skapa ett beteende där du kontinuerligt säljer grejer som du inte behöver. Det finns flertalet plattformar där man kan sälja saker helt kostnadsfritt. Ibland handlar det om småpengar men många bäckar små gör en stor å.
8. Gå med i kundklubbar.
Kan tyckas lite förlegat att gå runt med en hamburgarfet plånbok med en massa plastkort men här finns det pengar att spara! Kundklubbar erbjuder återkommande rabatter och gratisprodukter.
9. Hjälp till mer hemma.
Är du tonåring finns det en överhängande risk att dina föräldrar inte tycker du hjälper till tillräckligt hemma. Givetvis bör du bidra till hemmet utan betalning men det kanske finns något lite extra du kan göra för att få ett ekonomiskt bidrag? Kanske panta burkar, skura balkongen eller hjälpa till att handla mat.
10. Spara.
Kanske det tråkigaste tipset men också det mest värdefulla. Se till att spara lite pengar varje månad så kommer du ha råd med roliga saker längre fram som du verkligen uppskattar. Får du en peng i julklapp eller när du fyller år så kan du ju även passa på att spara en del för framtiden.
Intresseanmälan
Priser & upplägg

Läxhjälp högstadiet | gymnasiet
För bättre studieresultat
- Alla ämnen
- 90-120 min / studietillfälle
- Löpande läxhjälp eller klippkort
- Skriftlig uppföljning efter varje tillfälle
- Träffas i hemmet eller online
Pris:
fr. 425 kr/timme

Läxhjälp junior (åk. 1-6)
Studieglädje och pluggteknik i fokus
- Alla ämnen
- 90 min / studietillfälle
- Träffa er Studybuddy veckovis
- Skriftlig uppföljning till förälder efter varje tillfälle
- Träffas i hemmet eller på bibliotek