Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Att bo i korridor

Att bo i korridor
27/02/2024 Olivia Karsten
Att bo i korridor

Korridorsguiden

Om du som student har planer på att flytta ut lär du ha slagits av tanken att bo i korridor. Men vad innebär det egentligen, och vilka är för- och nackdelarna? Här är din guide till studentkorridoren.

 

Korridor vs. studentlägenhet

Precis som med en vanlig studentlägenhet är det oftast relativt korta bostadsköer till att hyra boende i en korridor. Ofta är de också väl placerade så att du har nära till din skola, samt till exempelvis matbutiker, gym, apotek, lokaltrafik, etc. Som boende i en korridor har du alltid nära till andra studenter, och typiskt sett är hyran relativt låg. 

Den stora skillnaden gentemot en studentlägenhet är att man i korridor delar på kök med de andra i korridoren. För sig själv har man en mindre boyta med plats för en säng och ett skrivbord, samt oftast någon form av badrum (i vissa fall delar man även badrum med andra). 

Vad man kan vänta sig

Att dela korridoren med andra studenter kan vara både charmen och pinan med att bo i korridor. Den som bor i korridor får chansen att lära känna många studenter från olika program, och ofta har man studentfester i korridorerna. För en social student som gillar att festa kan korridorslivet verkligen vara rätt val!

Ska man bo i korridor får man emellertid vara bekväm med att ha lite mindre privatliv än man kanske är van vid. Innan man flyttar in bör man vara medveten om att ett delat kök inte alltid är det mest städade. Ofta finns det någon form av organiserat städschema för de som bor i korridoren. Detta är dock ingen garanti för att alla tar sitt ansvar, och detta är något man får vara beredd på och kunna leva med om man ska bo i korridor. Ofta är den egna matförvaringen rätt begränsad, och man bör räkna med att en del av ens mat mystiskt försvinner från det gemensamma förvaringsutrymmet. Om detta verkligen är ett problem kan man förstås skaffa sig ett litet kylskåp att ha i sitt eget rum.

 

Studenterna gör korridoren

Olika korridorer skiljer sig mycket från varandra, och upplevelsen beror mycket på vilka du delar korridoren med. Om du klickar med de andra boende lär du ha väldigt roligt under tiden du bor där. Risken finns dock förstås att man av någon anledning har svårt att komma överens med de andra i korridoren, vilket kan vara jobbigt. 

 

Borde du bo i korridor?

Det finns många fördelar med att bo i korridor som student. Det är ofta en relativt billigt boendeform, och på köpet kan du vänta dig ett kul studentliv fullspäckat med fester och häng med andra studenter. Om du har väldigt låg tolerans för smuts, mat som försvinner, eller fest i rummet bredvid medan du försöker sova/plugga, bör du vara medveten om att detta är något du får räkna med i en studentkorridor.

 

De flesta som bor eller bott i en korridor skulle nog ändå säga att det var en kul och lärorik upplevelse. En student som vill ha ett lättillgängligt sätt att flytta hemifrån och dessutom leva mitt i studentlivet kan mycket väl hitta det den söker i ett korridorsrum!