Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Vad händer om läxrut försvinner?

Vad händer om läxrut försvinner?
09/06/2022 Olivia Karsten

Lyssnade nyss på radio. Det handlade om familjen Steen som har läxhjälp för att deras dotter ska klara skolan. Tyvärr kommer inte familjen ha möjlighet att fortsätta med läxhjälpen om rut-avdraget för läxhjälp försvinner.

I ett annat inslag intervjuas skolministern. Han beklagar att familjer som familjen Steen behöver vända sig till privata aktörer. Det är enligt honom är ett bevis på hur skolan utsatts för nedskärningar under många år.

Redan under 1980-talet när jag gick på mellanstadiet hade jag en nära släkting som inte fick stöd i skolan eftersom resurserna inte räckte till. Då hette skolministern Göran Persson. Som pappa Steen säger: ”Vad är det som har ändrats? Skolan har ju alltid haft krav på att hjälpa alla elever”.

En fråga jag funderat på är hur Sveriges skolor ska hinna organisera och samordna alla läxhjälpssatsningar som ska ersätta läx-rut under 2015. Hur ska det gå till?!  Jag välkomnar alla satsningar som görs på skolan, men är det tillräckligt? Hur blir det för familjen Steen om rut-avdraget försvinner? Det skulle vara intressant om skolministern kunde svara på det.

Sverige Radio