Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Sju av tio lärare funderar på att sluta

Sju av tio lärare funderar på att sluta
09/06/2022 anders

En färsk undersökning som Lärarnas Riksförbund gjort i Malmö visar att sju av tio lärare funderat på att sluta. Skrämmande kan tyckas, men man kan fundera på om resultatet hade sett mycket annorlunda ut om undersökningen gjorts i någon annan kommun.

På Studybuddy får vi ofta telefonsamtal från föräldrar som är oroliga över de brister som de upplever i skolan. Det handlar sällan om lärarna i sig, utan om bristen på lärarnas tid, skolans resurser och studiemiljön. Många föräldrar vänder sig till oss för att få individanpassad läxhjälp när klassrumsundervisningen inte räcker till.

Att allt fler lärare vill lämna yrket är inte svårt att förstå. Jag har själv arbetat som gymnasielärare och kan konstatera att jag verkligen trivdes med att undervisa. Samtidigt fanns det andra delar i arbetet som lärare som fick mig att byta yrke.

Egentligen är det förvånande att 90 minuters läxhjälp i veckan med en studybuddy på kort tid ger betydligt bättre resultat än 2-3 mattelektioner i veckan under flera års tid. De studenter som arbetar med läxhjälp i vår verksamhet gillar att undervisa och skulle av allt att döma bli utmärkta lärare. Få väljer dock läraryrket och man kan fråga sig varför.

När min pappa som idag är pensionerad lärare valde yrket på 60-talet hade det fortfarande status och lönen var relativt hög, men sedan dess har något hänt.”Av de som funderat på att sluta är det förbluffande många som gjort något aktivt och sökt nya jobb eller startat eget. De vill göra något annat. Lärarna känner att de gett så mycket, utan att det gett avtryck i vare sig lön eller arbetsmiljö, säger Eva Lundin, Lärarnas Riksförbunds kommunombud i Lund, till Sydsvenskan”.

Sveriges skolungdomar förtjänar bra lärare, bra skolor och bra undervisning. Jag undrar när de som bestämmer ska inse det.

SydsvenskanSydsvenskan2 Skolvärlden