Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Matematik – helt rätt i tiden

Matematik – helt rätt i tiden
09/06/2022 anders
eget-arbete-skolan

I helgen skrev Jonas Thente i DN kultur att det minskade intresset för matematik bland unga speglar det faktum att ämnet inte är så viktigt som den äldre generationen tror.

Jag funderar på vem som egentligen ingår i den där äldre generationen. Jag skulle inte själv räkna mig till gruppen men enligt Thente tillhör jag den. Jag anser nämligen att matematik spelar en avgörande roll i samhället. Samhället är uppbyggt kring individens förmåga att räkna, analysera och se samband, även om vi kanske inte alltid ser att det handlar om matematik.

Thente skriver att alla har nytta av grundläggande matematik såsom de fyra räknesätten, mått, procent och geometri. Det är just denna grundläggande matematik som så många barn och ungdomar idag har svårt med. Det är också just här som lärarna upplever att det skett en försämring av elevernas kunskapsnivå.

Intresset för Matteakutens intensivkurser har de senaste åren ökat kraftigt. Det är en direkt följd av det växande behov som finns att få extra stöd och hjälp i matematik.

Thente framför i sin artikel att satsningen istället borde fokusera på ämnet svenska. Han skriver: ”Om man behärskar språk så har man ett redskap att lära sig – till exempel matematik”. Jag tycker inte att de ena utesluter det andra.

Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm skriver på sin blogg ” I Stockholms stad satsar vi på både matematik och svenska, utan motsättning. Mitt under pågående mattesatsning har utlåningen i skolbiblioteken fördubblats de senaste åren. Eleverna har inga problem med att satsa på två ämnen, varför har Thente det?” Jag tycker att Lotta har en poäng i det hon skriver och visst är det roligt att Stockholms stad är på väg i rätt riktning!

DN Kultur  SvD Lotta Edholm Blogg