Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Läxhjälp – en miljonindustri för studenter

Läxhjälp – en miljonindustri för studenter
09/06/2022 Olivia Karsten
rakna-ut-meritvarde

Läxhjälp – en miljonindustri för studenter

Finansdepartementet förslår att RUT-avdrag från och med januari 2013 ska tillåtas för läxhjälp även på gymnasienivå. På Studybuddy välkomnar vi nyheten med glädje. Efterfrågan på läxhjälp växer snabbt och tack vare RUT-avdraget kan fler familjer använda tjänsten. I somras kunde vi exempelvis läsa i Svenska Dagbladet om en av våra kunder, en fembarnsfamilj i Huddinge, som tack vare läxhjälpen från Studybuddy får vardagen att gå ihop.

Aftonbladet publicerade idag en ledare och en artikel på temat att läxhjälp har blivit en miljonindustri.  Budskapet var att läxhjälp endast är till för en liten grupp med höga inkomster och att RUT-avdraget inkräktar på resurser som kunde kommit skolan till del.

Jag har själv arbetat som gymnasielärare på såväl kommunala som privata skolor och i min roll sett det behov som finns av att få hjälp med studierna utanför skolan.  Studybuddys kunder kommer från alla grupper i samhället; vad de har gemensamt är viljan att hjälpa sina barn i skolarbetet. En av våra kunder sa om sin son: ”Han fick välja mellan hockeyträning eller läxhjälp”.

RUT-avdraget har bidragit till läxhjälpsbranschens snabba tillväxt, men det är inte bland de grupper som har högst inkomster som effekten är störst – de familjerna hade läxhjälp redan innan RUT-avdraget infördes. Tillväxten har istället skett genom att RUT-avdraget gjort det möjligt för fler familjer att skaffa läxhjälp.  Det är den ökade efterfrågan från familjer som inte tidigare haft möjlighet att köpa läxhjälp som fått branschen att växa och som innebär att tusentals studenter fått möjlighet att arbeta extra och betala skatt.

SvD Aftonbladet DN SvD Aftonbladet