Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Lär dig ett nytt språk

Lär dig ett nytt språk
17/01/2024 Olivia Karsten
lara-sig-ett-nytt-sprak

Funderar du på att ta en kurs eller läxhjälp för att lära dig ett nytt språk? Åka på en språkresa? Eller kanske bara öva själv? Det finns många anledningar att lära sig ett nytt språk, och minst lika många alternativ på språk man kan lära sig.

Vissa språk, såsom engelska, har en stor betydelse inom internationell kommunikation och i affärssammanhang. Andra, såsom spanska är relevanta för att de talas i ett stort antal länder runtom i världen. Det finns även språk som är relevanta att förstå för att de talas av ett mycket stort antal människor.

 

Här är världens 10 mest talade språk idag:

 

  1. Japanska- 125 miljoner talare

Japanska talas främst i Japan, och har inga nära besläktade språk. 

 1. Panjabi- 150 miljoner talare

Detta är ett språk som främst talas i Panjabiregionen, i nordvästra Indien och Pakistan. Men även i Storbritannien, där Panjabi är det fjärde mest talade språket!

 1. Ryska- 258 miljoner talare

De flesta som talar ryska bor i själva Ryssland, men det finns även många talare i grannländer såsom Vitryssland, Ukraina och Estland, och delar av centralasien. Även i Israel finns en betydande ryskspråkig minoritet. Ryska skrivs med det kyrilliska alfabetet, som även delas av flera andra slaviska språk såsom serbiska och ukrainska.

 1. Portugisiska- 260 miljoner talare

Portugisiska är ett latinskt språk som ursprungligen talades i Portugal. Idag är emellertid Brasilien det land med flest människor som har portugisiska som modersmål. Därmed är portugisiska Sydamerikas mest talade språk! Språket talas även i länder såsom Guinea-Bissau, Kap Verde, São-Tomé och Príncipe och Östtimor.

 1. Bengali- 300 miljoner talare

Detta är det officiella språket i Bangladesh, och i flera Indiska delstater i landets nordöstra delar. 

 1. Arabiska- 313 miljoner talare

Arabiska talas i flera länder i Mellanöstern och Nordafrika, bland annat Syrien, Irak, Egypten och Algeriet. Det arabiska alfabetet används även inom andra språk såsom persiska, urdu och uiguriska.

 1. Spanska- 486 miljoner talare

Förutom Spanien självt talas spanska som modersmål i stora delar av Sydamerika. Mexiko är världens största spansktalande land, med 124 miljoner som talar språket. I U.S.A. är spanska dessutom ett betydande minoritetsspråk.

 1. Hindi- 577 miljoner talare

Hindi är ett av de officiella språken i Indien, och är det allmänna språket i Hindi-bältet i centrala Indien.

 1. Mandarin- 1,118 miljarder talare

Mandarin utgörs av flera olika dialekter, som främst talas i norra och sydvästra Kina. Utanför Kina talas språket i delar av sydostasien.

 1. Engelska- 1-2 miljarder talare

450 miljoner människor har Engelska som sitt modersmål, och det är även det främsta språket inom internationell kommunikation. Engelska är det nationella språket i flera länder såsom U.S.A., Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Med tanke på alla människor världen över som talar engelska som andraspråk kan man emellertid hävda att det är världens mest talade språk. Beroende på hur brett man definierar denna grupp kan den omfatta så många som två miljarder människor.