Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Intervju med två elever: “En oerhört värdefull resurs för mig”

Intervju med två elever: “En oerhört värdefull resurs för mig”
27/02/2024 Olivia Karsten
alicia-esmeralda-studybuddy

Vi på Studybuddy hjälper årligen tusentals elever till ökad studieglädje, högre betyg och förbättrade förutsättningar att nå sina framtidsdrömmar. Här berättar två av våra elever, Anna och Alicia, hur vår läxhjälp hjälpt dem i skolan.

Läxhjälp från Studybuddy har verkligen varit en ovärderlig resurs för mig under min skolgång. Jag kan inte nog understryka hur mycket det har hjälpt mig att förstå och bemästra ämnen som jag tidigare kämpade med. Först och främst har den personliga uppmärksamheten jag får från min studybuddy gjort en enorm skillnad. Istället för att vara en i mängden i en klass med flera andra elever, får jag nu en-till-en-uppmärksamhet som gör det möjligt för mig att ställa frågor, få pedagogiska förklaringar och arbeta igenom problem i min egen takt.

Stöttning med individuella mål

Alicia, en annan elev som får stöttning av en studybuddy för att nå sina högt satta studiemål, förklarar hur hon upplevt läxhjälpen:

– Att ha en studybuddy har hjälpt mig att höja mina betyg och att känna mig mer förberedd i skolan. Man får chansen att ställa de frågor man inte hunnit ställa en lärare. Det är verkligen till stor hjälp att kunna be sin studybuddy upprepa något som man kanske inte förstod under första genomgången i skolan, säger Alicia.

Alicias studybuddy, Esmeralda, förklarar kortfattat hur en lektion kan se ut:

– Först så kommer jag hem till Alicia och då brukar vi alltid kika lite på hur det ser ut för henne med planering, mål och vad som händer i skolan. Vi går igenom uppgifter som hon har samlat på sig under veckan eller saker som inte riktigt fastnat under lektionerna. Det brukar bli ungefär två timmar som vi sitter och det brukar vara ganska perfekt tidsmässigt, säger Esmeralda.

Anpassad och flexibel läxhjälp

Anna menar att flexibiliteten i läxhjälpen är oslagbar:

Jag kan schemalägga sessioner när det passar mig bäst, vilket är speciellt användbart när jag har andra åtaganden eller när jag behöver extra hjälp inför ett prov eller en uppgift. Att kunna anpassa innehållet och fokusera på de områden där jag behöver mest hjälp har verkligen ökat min förståelse och mina betyg.

En annan aspekt som jag verkligen uppskattar är att min studybuddy kan anpassa undervisningsstilen efter mina individuella behov och inlärningspreferenser. Det gör att jag kan tillgodogöra mig informationen på ett sätt som passar mig bäst, vilket har ökat min självförtroende och min motivation när det gäller att ta itu med svåra ämnen.

Fokus på effektiv studieteknik

Dessutom har min studybuddy även varit ett stort stöd när det gäller att utveckla studietekniker och strategier. Att lära mig hur jag effektivt kan organisera mina anteckningar, bryta ner komplexa ämnen och hantera min tid har verkligen hjälpt mig att bli en mer självständig och framgångsrik elev.

Även Alicia betonar betydelsen av att få hjälp med att organisera studierna och fokusera på det som för stunden är extra viktigt att förstå.

– Det som är väldigt skönt med att ha en studybuddy är att jag känner att jag ligger i försteg i skolan så att jag förstår saker innan jag ens har gått igenom det på lektionen. Det gör att jag är mer delaktig på lektionerna. Just nu jobbar vi med matte 3B för det är det som jag behöver mest hjälp med men om jag har någon annan fråga i ett annat ämne så finns alltid chansen att gå igenom det, säger Alicia.

Avslutningsvis vill vi ställa två frågor.

Vad har läxhjälpen betytt för dig?

– Studybuddy varit en oerhört värdefull resurs för mig. Den personliga uppmärksamheten, flexibiliteten, anpassningen till mina behov och det stöd jag fått i att utveckla studietekniker har verkligen skapat studieglädje och bidragit till de betyg jag har idag, säger Anna.

Skulle du kunna rekommendera studybuddy?

– Ja, jag skulle hundra procent rekommendera att ha en studybuddy för att få den hjälpen som man verkligen behöver, säger Alicia.