Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

Cornhole är ett enkelt sätt att utveckla fritidsgården

Cornhole är ett enkelt sätt att utveckla fritidsgården
15/12/2022 Olivia Karsten
cornhole-studybuddy

En minut att lära sig, en livstid att bemästra. Det kan man absolut säga om cornhole, ett enkelt, portabelt spel som passar lika bra på lekplatsen på som grusplanen eller ängen. Cornhole är ett populärt spel som går ut på att kasta ärtpåsar genom ett hål i en bräda. Det involverar både avståndsbedömning och kastteknik, och är perfekt för att utveckla dessa förmågor på ett stimulerande och kul sätt. Cornhole är tillgängligt för alla, och uppskattas av spelare världen över i alla åldrar.   

Detta syns på att man i stort sett överallt i världen tävlar i Cornhole. Bara i USA finns över 3,000 rankade spelare, och antalet tävlande ökar ständigt. Det talas till och med om att spelet borde bli en olympisk sport.  

Köpa cornholespel i Sverige 

Om ni vill beställa ett cornholespel till skolan eller fritidsgården så är det lättast att göra online. På Cornholebutiken.se kan ni köpa cornholespel och cornholepåsar, antingen i ett paket eller separat. Det går även att beställa brädor med egna tryck på – t.ex. skolans namn, färger och logotyp. 

Regler och tips 

På hemsidan kan du även hitta guider till spelet, tips på teknik och beskrivningar av svenska och officiella regler. Även om reglerna är förhållandevis enkla så är det viktigt att känna till hur man måste stå placerad, vilken ordning man kastar i och hur man räknar poäng. 

Sportens historia 

Som folkspel och sport har cornhole en lång historia. Det är dock lite osäkert på hur det faktiskt kom till och vem som uppfann spelet. En historia berättar om en bonde på 1300-talet i Tyskland som ska ha fyllt små påsar med majs för att hjälpa ett gäng barn som kastade prick med stenar. När han väl skulle överlämna majspåsarna så var barnen borta och det slutade med att han själv började kasta prick med påsarna mot ett hål. 

En annan story, med förmodligen mer sanningshalt, är att spelet tog fart i början på 1900-talet i amerikanska mellanvästern. I Cincinnati började man spela cornhole på parkeringsplatserna före fotbollsmatcherna. Ett trivsamt sätt att umgås där alla kunde vara med. 

Idag spelas cornhole oftast med påsar fyllda av plastgranulat som har en bättre hållbarhet och som konsument slipper du den stora risken med mögel och fuktskador på samma sätt. 

Kul och prisvärt för alla åldrar och nivåer 

Cornhole är ett kul och prisvärt spel, med en popularitet som bara växer. Det går snabbt att lära sig och alla kan vara med att spela. Det spelar ingen roll om du har spelat många gånger tidigare eller om det är första gången – alla kan kasta en påse mot ett hål. Lycka till med satsningen till skol- och fritidsgården!