Störst i Sverige på studiecoachning & läxhjälp Hitta Studybuddy

6 smarta tips från studybuddyn Alexandra inför Nationella provet i matte

6 smarta tips från studybuddyn Alexandra inför Nationella provet i matte
09/06/2022 anders
laxhjalp-goteborg

Nu är det bara veckor kvar innan nationella provet i matte drar i gång – och då gäller det att se över sin studieteknik och tänka smart, menar studybuddyn Alexandra.

Alexandra är en strukturerad och glad studybuddy som hjälpt många elever med nationella provet i matte. Hon vet helt enkelt vad som krävs för att man ska känna sig självsäker och förberedd hela vägen in i provsalen. Här kommer hennes bästa tips på hur du får höga betyg på nationella proven i matematik!

1. Se till att grunderna sitter

Precis som med alla ämnen krävs det en grundförståelse för att kunna avancera. Exempelvis är det svårt att lyckas lösa en A-fråga ifall du kämpar med prioriteringsreglerna eller inte känner igen dig i formlerna. Här kan du med fördel be din lärare att förklara och illustrera hur du ska tänka. Kanske har du en kompis som verkar ha knäckt koden? Var inte rädd för att be om hjälp. Att prata och förklara hur man tänker kring matematik är en klassisk metod som övar upp både minne och förståelse.

2. Skapa dig en överblick

Nationella proven finns till för att testa elever på deras kunskaper i hela kursen. Försökt därför att skapa dig en överblick av hela kursinnehållet. Det kan du enkelt göra genom att bläddra tillbaka i matteboken, samt i dina anteckningar. Vad fick ni lära er i början av kursen – och minns du det? Strukturera upp vilka områden som du behöver repetera och gör en plan för hur du ska planera din tid innan proven.

3. Höj nivån successivt

De svåraste uppgifterna, A-frågor, brukar vara av problemlösande karaktär. De kräver ofta uträkningar i flera steg, där svaren bygger på varandra. Innan du bör ge dig på dessa tankenötter är det klokt att börja på en lägre nivå. Ett tips är att räkna alla C-frågor du hittar i matteboken och i gamla nationella prov. När du bemästrat dessa kommer ditt självförtroende inom ämnet matematik öka och du är redo att ta dig an mer avancerade tal.

4. Varva ner – lita på dina kunskaper

Kvällen innan provtillfället är det helt normalt att vara lite nervös. Det är en bra sak! När man är nervös brukar man faktiskt prestera bättre, något som beror på att du blir mer uppmärksam och noggrann. Men för den delen är det faktiskt smart att ta en ledig kväll och fokusera på något helt annat. Det viktigaste är att du går och lägger dig i tid och är utvilad under provdagen. Ett hett tips är att motionera dagen innan, då får du energi och kraft men även bättre sömnkvalitet. Nu har du förberett dig nog och glöm inte att vara snäll mot dig själv.

5. Lurig fråga? Så löser du den

Var beredd på att provet kommer testa dig på en hel del. I vissa fall kan det till och med finnas luriga frågor som är svårare än de ser ut. Exempelvis kan den vara formulerad med svåra ord eller innehålla mer information än vad du behöver för att lösa uppgiften. Hamna inte i fällan! Här kan du dra nytta av ditt kladdpapper och strukturera upp i en lista: Vad frågar de efter, vad vet jag och vad behöver jag räkna ut? Att skriva ner sina tankar skapar tydlighet, även om frågan i sig kan uppfattas otydlig.

6. Fyll på med energi innan och under provet

Vanligtvis är det okej att ta med sig dryck och ett litet mellanmål, exempelvis en frukt eller smörgås, in i provsalen. Om du inte är så förtjust i frukost, eller har svårt att äta när du är nervös, borde du inte hoppa över detta! Med lite energi i kroppen kommer du orka ta dig igenom alla frågorna och bli mer tålmodig ifall du fastnar. Lycka till!

Du vet väl att Studybuddy erbjuder intensiv läxhjälp nationella provet i matematik? Få personlig studiecoachning från en engagerad privatlärare som hjälper dig att bemästra nationella provet!