
Curriculum Vitae, förkortat CV, är latin och betyder “livets gång”. Syftet med ett CV är alltså i grund och botten att summera ens olika erfarenheter och prestationer för att visa att man är lämplig för ett jobb. Vad man väljer att framhäva och i vilket format beror på vad det är för jobb man söker, och det finns olika metoder.
Hur skriver man CV? 4 tips
Den övergripande strukturen bör emellertid för det mesta vara densamma – och nedanför beskriver vi hur du kan lägga upp det på ett fördelaktigt sätt nästa gång du ska skriva ett CV.
1. Ditt CV ger det första intrycket
Tänk på att en arbetsgivare får in hundratals ansökningar och läser hastigt igenom varje cv. Ditt cv behöver därför ge ett bra första intryck för att gå vidare i arbetsgivarens gruppering av intressanta kandidater. Du kan göra ett bra första intryck genom att framhäva de viktigaste informationen först exempelvis ditt namn och födelseår, arbetslivserfarenhet, utbildning, färdighet och kompetens. Här ska du också ta fram dina soft skills, det vill säga dina personliga egenskaper om hur du arbetar. Är du kommunikativ, kreativ, en lyssnare, en team player eller jobbar du bäst självständigt? Låt din arbetsgivaren få en bild om vem du är i deras team!
2. Matcha CV med jobbannonsen
Här gäller det att skräddarsy din ansökan efter jobbannonsen. Läs igenom jobbannonsen noga och anpassa ditt cv efter de kraven som matchar din profil. Se efter vad företaget efterfrågar, och se till att du kan möta dessa krav. Kanske söker de en lagspelare eller en flexibel arbetare som kan hoppa in med kortvarsel, kanske vill företaget ha någon som tycker om kundservice? Det finns många möjligheter att sälja in sig själv om man vet vad det är arbetsgivaren vill köpa.
3. Ge ditt CV en enkel struktur
Att ditt cv har struktur och ett enkelt layout gör det enklare för ögonen att skanna igenom. Vid en överblick bör arbetsgivaren kunna se innehållet i ditt cv. Du bör börja med dina kontaktuppgifter och en kort presentation om dig där du skriver 2- 3 meningar om dina mål och ambitioner. Detta ska inte alls ta mycket plats i ditt cv, utan det kan placeras vid sidan av.
I mitten av ditt cv bör det markeras med arbetslivserfarenhet och utbildning. Beroende på jobbannons väljer du vilken som skall komma först. Det vill säga om jobbannonsen betonar krav på vissa erfarenheter och det matchar din profil, då kan det vara bra att framhäva genom att placera det allra först.
Tänk också på att ett cv bör inte överstiga 1 sida, så var kreativ med var du placerar ditt innehåll. Exempelvis kan du välja att ha 3 kolumn i ditt cv. I första kolumnen placerar du dina kontaktuppgifter med en kort introduktion om dig. I den mittersta kolumnen placerar du dina arbetslivserfarenhet och utbildning och i den sista kolumnen placerar du information om dina färdigheter och intressen.
4. Exportera CV som PDF
Gör ditt cv till en PDF fil. Det får ditt cv att se proffsigt ut och därmed ger det ett gott första intryck. Du kan enkelt spara ditt cv till PDF fil genom att gå till spara som och sedan välj PDF. Dubbel kolla hur ditt cv ser ut innan du skickar iväg den!
CV-mall – Exempel på bra CV
Snygga till ditt cv med färg och form med en CV-mall. Det finns flera CV-mallar att ladda ner gratis, där du kan välja mellan flera snygga layouts och skapa ditt eget CV steg för steg. Är du osäker på hur du strukturerar, visualiserar och skriver ditt eget CV är en CV-mall verkligen ett bra tips. Det finns flera olika hemsidor som erbjuder gratis mallar att ladda ner – och vi listar våra favoriter här nedanför.
Ladda ner en template – 5 tips
- StudentJob: Här kan du som student hitta både lediga jobb och en riktigt bra CV-mall.
- Cvkungen.se: Som namnet indikerar hittar du det mesta kring hur man skriver CV på den sidan.
- Cv-mallar.net: Här finns ett stort utbud av olika CV-mallar du kan ladda ner, om du registrerar dig på sidan.
- Cvmall.se: Likaså här finns ett stort utbud av mallar för att skriva ett snyggt och slagkraftigt Curriculum Vitae.
- Jobbland.se: Här hittar du både lediga jobb, bra tips och CV-mallar som underlättar ditt jobbsökande.
Vad ska man skriva i CV?
Nästan alla jobbansökningar börjar med ett CV, så det är bra att ha gjort ett innan man över huvud taget börjar leta efter sitt nästa jobb. Men, hur skriver man CV på bästa sätt för att göra ett gott intryck hos arbetsgivare och stå ut från mängden? Här listar vi vad ska man skriva i ett cv – som en checklista!
1. Kontaktuppgifter
Uppenbarligen är det viktigt att dessa syns, så att arbetsgivare som har ditt CV kan nå dig. Skriv namn, telefonnummer, och mejladress, förslagsvis överst på dokumentet. Om andra kontaktuppgifter verkar relevanta, skriv dem också.
2. Arbetslivserfarenhet
Skriv tidigare jobb du haft, med ett fokus på dem som är mest relevanta för tjänsten du nu söker. Har du jobbat en längre tid och på många olika jobb behöver du inte skriva alla, men om din arbetslivserfarenhet är mer begränsad är det bra att skriva det du har gjort, plus eventuella andra relevanta erfarenheter.
Börja med det senaste jobbet du hade, och gå därefter bakåt i tiden. För varje jobb, ange företaget, tjänsten du hade och tidsperioden du jobbade där. Beskriv också kort dina arbetsuppgifter i varje jobb och vad du fick lära dig. Återigen, lyft fram sådant som är relevant och visar att du är lämplig för tjänsten du söker.
3. Utbildning
Skriv de utbildningar du gått som är relevanta i sammanhanget; har du examen från gymnasium eller högskola är det av mer betydelse än var du gick i grundskolan. Om det är relevant för tjänsten du söker kan du också skriva eventuella kurser du tagit utanför skolsystemet eller vid sidan om ditt utbildningsspår.
Liksom med arbetslivserfarenheterna, skriv den senaste utbildningen du slutförde överst och jobba dig sedan bakåt i tiden. Skriv skolans namn och ort, vad för program/kurs du studerade samt under vilken tidsperiod. Du kan också ange om du har en pågående utbildning, ange då samma uppgifter samt när du förväntas avsluta den.
4. Övriga meriter
Beskriv, inom ramen för vad som är relevant, ditt engagemang i eventuella kårer, klubbar, idrottslag, förbund och andra organisationer du varit med i. Är listan lång, fokusera på det mest relevanta och skriv tydligt men kortfattat vad du fått för erfarenheter som du kan dra nytta av i jobbet du nu söker.
5. Språkkunskaper
Detta är extra viktigt om tjänsten du söker efterfrågar kunskap inom ett visst språk. Du kan gradera dina kunskaper inom ett språk med nivåerna grundläggande, god, mycket god, flytande samt modersmål. Det finns även andra, mer formella skalor, såsom A1-C2, med information på nätet om hur varje nivå definieras.
Om arbetsgivaren efterfrågar en specifik graderingsskala, ta reda på hur den fungerar och använd den. Skriv de språk du behärskar bäst överst, och sedan resten i nedåtgående graderingsordning.
6. Övriga kompetenser
Nämn eventuella programvaror, programmeringsspråk, och andra relevanta färdigheter du behärskar. Gradera varje färdighet, förslagsvis med skalan nybörjare, grundläggande kunskaper, goda kunskaper, och mycket goda kunskaper, och börja med de kompetenser du behärskar mest.
Du kan även inkludera exempelvis körkort om det krävs för tjänsten, samt eventuella andra certifikat/intyg som är relevanta.
7. Referenser i CV
I ditt CV redogör du för dina egna erfarenheter och kompetenser på ett bra sätt, men arbetsgivaren lär också vilja höra det av någon annan. Tänk efter vem som kan ge en bra beskrivning av dig och kan lägga in ett gott ord ifall arbetsgivaren skulle kontakta dem. Det kan exempelvis vara tidigare arbetsgivare och kollegor, eller handledare från din utbildning.
Innan du skriver en person som din referens ska du försäkra dig om dennes medgivande, och när du söker ett jobb bör du informera dem om att de kan bli kontaktade.
Skriva personligt brev – 5 tips
Förutom ett välgjort CV bör din arbetsansökan innehålla ett personligt brev till arbetsgivaren. Det är ett mer skräddarsytt meddelande, där du förklarar varför du söker detta jobb och varför du är lämpad för tjänsten. Ditt CV är en förteckning över dina erfarenheter och kompetenser; i brevet förklarar du mer utförligt varför dessa gör dig till en bra kandidat för jobbet.
Även om brevet är närmare en flytande text än ditt CV bör den ha en övergripande struktur. Nedan är några saker som bör tas upp i olika stycken av brevet:
- Inled med en presentation av dig själv. Beskriv hur du är som person och motivera varför du söker jobbet i fråga, gärna slagkraftigt!
- Förklara varför du är en bra kandidat till tjänsten du söker. Vad har du för egenskaper och färdigheter som gör dig lämpad? Ge en hiss-pitch, det vill säga en kortfattad och fristående förklaring.
- Förklara vad du har för sysselsättning nu och vad du haft tidigare. Här kan du beskriva dina kompetenser mer i detalj.
- Lyft fram din främsta och mest relevanta kompetens. Ta upp exempel där denna kompetens kom till användning och som visar att du behärskar den.
- För att runda av brevet kan du lägga till eventuell annan relevant information du vill förmedla. Sist av allt är det bra att framföra ett önskemål som uppmanar till handling å arbetsgivarens sida. Varför inte föreslå att höras av och boka en intervju?
Avslutningsvis vill vi upprepa två av de viktigaste tipsen när det kommer till att skriva CV och personligt brev:
- Läs igenom jobbannonsen. Detta gäller när du ska skriva CV och är om minst lika viktigt när det kommer till det personliga brevet. Det viktigaste är relevans.
- Använd en mall för CV & PB: Både för CV och personligt brev (PB) finns det många bra mallar som är lätta att komma åt via nätet. Det är en bra idé att spara både CV och personligt brev i PDF-format, det ser proffsigare ut!