
Del 2: Inför gymnasiet eller universitetet
I det här avsnittet går vi in på praktiska saker som kan hjälpa dig inför stora beslut som rör framtida studier efter grundskolan. Listorna innehåller även tips på hur du kan tänka när du väl kommit in på din drömutbildning, exempelvis som att söka studentboende i en ny stad. Läs del två av Läxhjälpsboken och lär dig hur du kan tänka strategiskt kring viktiga val kopplade till studier på högre nivå.
10 tips för att söka till gymnasium
1. Fundera på om du vet vad du vill.
Det är självklart helt normalt och 100% okej att inte veta vad man vill göra efter gymnasiet. Däremot kan det vara bra att fundera på om man har ett hum om vad man vill syssla med för att underlätta valet.
2. Vill jag läsa vidare efter gymnasiet?
Det finns två stora kategorier av gymnasieprogram, de yrkesförberedande och de högskoleförberedande. Fundera på om du vill jobba med något praktiskt efter gymnasiet eller om du tror att du vill läsa något lite mer teoretiskt som förbereder inför högskola.
3. Fundera över dina intressen.
Att ta en funderare på vilka skolämnen man tycker är kul i skolan kan underlätta ditt val. Olika program har innehåller olika kurser så välj ett program med kurser du tycker är roliga.
4. Läs på ordentligt om programmen.
Läs på ordentligt om de olika programmen och dess kurser så att du har koll på vad programmen faktiskt innebär.
5. Ta hjälp av en SYV.
Boka en träff med din studie- och yrkesvägledare på din skola och diskutera de olika programmen i relation med dina intressen. SYV har bra koll på de olika programmen och kan därmed vägleda dig i vad som verkar passa dig.
6. Avstånd till skolan.
Att bo nära sin gymnasieskola underlättar på många sätt. Att ha en snabb och enkel väg till skolan gör att det i största allmänhet kan kännas lite lättare att gå till skolan varje dag och eftersom skolan inte ALLTID känns jättekul kan detta underlätta betydande.
7. Se över ambitionsnivån.
Olika skolor har olika höga meritpoängsgränser för att komma in. Dessa gränser hänger ofta ihop med den generella ambitionsnivån på eleverna i skolan. Om man själv har en hög ambitionsnivå kan detta vara motiverande, men om man inte riktigt känner att man är villig att lägga lite mycket energi kan detta ha motsatt effekt.
8. Är skolan bra för programmet?
Det kan vara bra att ta reda på hur en specifik skola jobbar med det programmet du vill läsa. Gymnasieskolor kan satsa olika mycket på olika ämnen och det kan vara bra att läsa på en skola där ditt program får mycket fokus och prioriteras högt.
9. Besök öppna hus och mässor.
På öppna hus får man möjligheten att prata med lärare och elever i första hand för att kunna få en bättre bild av hur det faktiskt är att plugga på skolan. Vissa skolor besöker dessutom gymnasiemässor där du kan prata med flera skolor på samma gång.
10. Ha koll på antagningsprocessen och meritpoäng.
Prata med SYV eller läs på t ex. Gymnasium.se om hur ansökningsprocessen går till och om hur ditt meritvärde räknas ut. På så sätt är du mer redo när ansökningsperioden för gymnasiet väl öppnar.
10 tips för dig som ska börja på gymnasiet
1. Samla viktig information.
Ta reda på tid och plats för upprop inför första dagen på gymnasiet. Normalt kommer skolan att kontakta dig med informationen, så notera tid/dag/plats i din kalender. Om du inte blir kontaktad är det bara att ringa till skolan och fråga.
2. Köp en kalender.
I gymnasiet har du mycket mer eget ansvar, till exempel gällande inlämningar, deadlines och prov. Enklast är att använda en fysisk eller digital kalender för att notera in information direkt, så har du allt på samma ställe.
3. Inhandla material.
Tänk på att ta med eget material såsom pennor, anteckningsblock och linjal. Gymnasiet skiljer sig från grundskolan på så sätt att man får ta med sig eget skrivmaterial.
4. Var öppen för nya bekantskaper.
Du kommer att lära känna nya klasskompisar och skaffa nya vänner. Var beredd på att vara social i början, och var med på roliga aktiviteter som ni ordnar tillsammans! Tre år går snabbt förbi så ta vara på tiden och ha roligt.
5. Satsa från start!
Tänk på att anstränga dig i skolan, redan från början. I gymnasiet kommer betygen du får både i ettan och tvåan att påverka ditt meritvärde – så se till att göra ditt bästa redan från år ett. Om det är kämpigt med något ämne eller med läxläsningen i allmänhet kan du fundera på att skaffa en Studybuddy, någon som både peppar en och hjälper till med skolarbetet.
6. Ta bilder eller skriva dagbok.
Gymnasiet händer bara en gång i livet så se därför till att komma ihåg alla roliga stunder ni hade tillsammans.
7. Gå med i elevkåren.
Att vara med i elevkåren är ett perfekt tillfälle för dig att få påverka din skolgång. Du kommer lära dig mycket av att organisera och projektleda event och fester, och kan dessutom skriva det som en merit på ditt CV. Tiden på gymnasiet går snabbare än många tror, så ta vara på tiden genom att engagera dig.
8. Hitta en pluggkompis.
Kom ihåg att ni i klassen är alla i samma sits! Gymnasiet kan vara stressigt ibland och det är mycket mer självständigt arbete jämfört med grundskolan. Ett bra tips är att planera in tillfällen för att plugga tillsammans med några klasskompisar, till exempel i biblioteket. Plugget blir ofta roligare när man är flera och man kan hjälpa varandra.
9. Åk på klassresa tillsammans.
Börja med diverse insamlingar för klassresan redan från början, och planera med dina klasskompisar vart ni vill åka. Ni väljer själva om ni vill åka första, andra eller sista året. Oavsett när ni åker är ni redo i god tid.
10. Det löser sig alltid.
Det är inte ovanligt att man byter pro- gram eller går om något år i gymnasiet. Man kanske inte alltid är säker på gymnasievalet som man har gjort. Eller så börjar man gymnasiet och inser att man inte alls är intresserad av programmet som man går på. Kom ihåg att det går att fixa, och gymnasiet är så mycket roligare när man pluggar något som man är genuint intresserad av.
10 tips för dig som ska börja på universitet
1. Ta reda på allt om registrering
På det flesta utbildningarna måste man på ett eller annat sätt tacka ja eller registrera sig för att få läsa utbildningen. Ta reda på tidigt allt man behöver göra för att bli registrerad som elev på ditt program eller universitet.
2. Bostad löser sig alltid.
Att flytta till en ny stad innebär att man måste hitta bostad, vilket är ett stort orosmoment för många. Var lugn, det löser sig alltid på ett eller annat sätt. Men detta betyder inte att man bör skjuta fram det. Ju tidigare man börjar leta desto lättare är det att hitta ett bra alternativ för dig. Många studenter börjar att bo i studentkorridorer, innan de hittar en hyresrätt eller bostadsrätt i sin nya universitetsstad. Studentkorridorer är också en bra källa till nya vänner och kontakter!
3. Lär känna staden och campus i förväg.
Om det finns möjlighet kan det vara skönt att ha upptäckt den nya staden lite i förväg. På så sätt slipper man oroa sig om hur man kommer till skolan på ett smidigt sätt när den första dagen närmar sig.
4. Köp kurslitteratur i tid.
Ofta får man tillgång till listor på kurslitteratur innan kurserna börjar. På så sätt kan man se till att man har allt nödvändigt material så att man inte hamnar efter i läsningen redan i början av terminen. Det finns gott om begagnad kurslitteratur som är lite lättare för plånboken.
5. Gör tidigt en planering.
Det är alltid skönt att ha en konkret plan för hur man ska lägga upp sitt plugg för att hinna med roligheter på sidan av studierna. Att göra detta tidigt gör att den första perioden blir lättare att ta sig igenom.
6. Börja plugga direkt.
Högskola och universitet skiljer sig från gymnasiet dels på det sättet att det kräver mer kontinuerligt studerande. Det räcker inte att man pluggar inför proven utan man bör läsa kurslitteratur och göra uppgifter regelbundet under kursen för att ligga i fas, då slipper du stress på slutet.
7. Gå på introduktionsaktiviteter
Många skolor har någon sorts inspark för högskoleprogrammen där man får möjligheten att lära känna andra på skolan, programmet och kursen. Ta vara på detta! Plugget blir mycket lättare med stöd från folk som går igenom samma sak som du.
8. Ta reda på vad kåren erbjuder.
Studentlivet handlar om så mycket mer än plugg. Ofta anordnar studentkåren på skolan arrangemang som fester, idrottsarrangemang, sittningar med mera. Dessa aktiviteter blir ofta en bra paus från plug- get och kan vara värda att undersöka.
9. Ansök om studiemedel från CSN.
Som svensk högskole- eller universitetsstudent har man rätt till studiemedel. För att ta del av detta måste man ansöka på CSNs hemsida där man får ange hur mycket och huruvida man vill ta lån, samt vad man läser för utbildning.
10. Stanna upp och var stolt.
Det känns lätt stressigt och nervöst i början av en universitetsutbildning. Du kommer mötas av nya intryck, nya lärare och vänner – skolan kan kännas kämpig till en början. Var noga med att stanna upp och tänk på hur stort det är att du faktiskt kommit in på universitetet!
10 tips för att välja universitet och universitetsutbildning
1. Börja kolla runt i tid.
Ju tidigare man börjar kolla runt på sina framtidsalternativ, desto större möjlighet finns det att påverka sin väg dit. Googla runt på olika utbildningar och undersök vilka utbildningar som du kan vara intresserad att läsa vidare efter gymnasiet.
2. Fundera på vad du vill.
Lägg lite tid på att faktiskt fundera på vad du tycker är kul, både när det kommer till skolämnen samt utanför skolan. Går dina fritidsintressen att läsa på högskolenivå? Vilka kurser eller program passar ihop med det du faktiskt tycker är roligt? Vill du syssla med detta framöver?
3. Läs på
När du tror att du hittat kurser eller program som passar dig, läs på noggrant om utbildningen. Om det är ett program, kolla vilka kurser som ingår i programmet och läs kursplanerna. Detta ger dig en överblick av vad utbildningen faktiskt kommer innehålla.
4. Ta reda på behörighetskrav.
En del universitetsutbildningar kräver behörighet i särskilda kurser på gymnasienivå. Exempelvis kräver ekonomiutbildningar ofta Matematik 3, och Ingenjörsprogram efterfrågar Fysik 2. Det underlättar att ha koll på dessa i god tid och därefter se om man kan få in kurserna i sin utbildning. Om detta inte är möjligt, oroa dig inte! Det går alltid att läsa till kurser efter gymnasiet på Komvux, alternativt läsa ett tekniskt basår på universitet med dessa kurser.
5. Kolla igenom antagningsstatistik.
På nätet kan man hitta mängder med statistik från tidigare antagningar för alla kurser och alla program i Sverige. Sidor som Statistik.uhr.se hjälper dig att jämföra olika skolor och program.
6. Gör en rimlig bedömning.
Utifrån de behörighetskrav och den antagningsstatistik du kollat upp – är denna utbildning rimlig för mig? När du gör bedömningen, fråga dig själv hur mycket tid och energi du är villig att lägga, samt om du tycker att det är värt att läsa till kurser för att få behörighet.
7. Lägg upp en plan.
Skriv en lista på vad du måste åstadkomma för att komma in på utbildningen du vill läsa. Exempelvis vilka kurser du bör läsa och vilka betyg du behöver uppnå. Det kan underlätta att ta hjälp av skolans SYV för att göra detta på ett optimalt sätt.
8. Ta reda på geografin.
Ta hjälp utav hemsidor såsom Antagning. se och UHR.se för att ta reda på var du kan läsa de utbildningar som du är intresserad av och gör en plan för skolor du helst vill läsa på.
9. Besök universitet.
De flesta högskolor och universitet öppnar upp skolan för öppet hus någon gång under året. Man får då möjlighet att besöka campus för att personligen möta studenter och lärare och därmed få en bättre bild av skolan. Utöver detta erbjuder vissa universitet möjligheten att chatta med studenter och att följa en student en dag.
10. Nu eller senare?
Fråga dig huruvida du har motivationen och orken att fortsätta plugga vidare direkt efter dina gymnasiestudier eller inte. Att plugga på universitet är kul om man känner att man orkar med. Det är absolut inget negativt att ta en paus under ett eller flera år för att ägna sig åt andra aktiviteter. För många kan ett sabbatsår väcka nya intressent.
10 tips för första terminen
1. Gör det administrativa arbetet.
Se till att ha koll på var och när du ska vara första dagen, och leta reda på aktuella mailadresser/kontorstider för dina lärare. Det här är en bra grej att göra någon vecka innan kursstart, ifall du behöver fråga något innan terminen börjar.
2. Skriv ner allt.
Det är mycket info som kommer i början av terminen, så se till att ha penna och papper eller datorn redo. Man vet aldrig exakt vad som kan vara viktigt, men deadlines och provdatum är bra att börja med. Om du inte redan använder en kalender är det här en bra tidpunkt att börja.
3. Kommunicera.
När du är ny finns det inget som heter ”dumma frågor”: har du frågor, ställ dem! Detta gäller administrativa frågor (när var provet nu igen?), praktiska grejer (hur skriver man ett PM?), eller sociala kontakter (vill du stanna efter föreläsningen och diskutera 4b med mig, jag tror inte att jag fattade den?). Det är inte konstigt att vara förvirrad i början.
4. Var inte rädd för dina klasskompisar.
Det kan kännas otäckt eller ovant att skaffa nya kompisar i nya klassen, men kom ihåg att de är precis lika nya som du. De tycker förmodligen att det är precis lika jobbigt att inte känna någon. Därför blir de flesta jätteglada om de slipper sitta ensamma, så ta gärna första steget och presentera dig!
5. Självständigt arbete.
Det finns både mer och mindre bra sätt att plugga
på. Om du behöver plugga mycket på egen hand är det lätt att det blir väldigt ineffektivt, eller ännu värre, att det inte blir gjort alls. Även om du sitter helt själv, försök tänka på det som lektioner.
6. Sätt deadlines.
Du kommer ha formella deadlines i dina studier, men det är alltid bra att sätta sina egna också, gärna lite med marginal. ”Senast två dagar innan provet vill jag ha repeterat allt material”.
7. Planera in din ledighet.
När man får mer att göra i skolan är det lätt att det flyter ut och tar över ens fritid lite. Då det här är den andra halvan av deadline-tipset, för efter deadline är du ledig. Försök att blocka av tid sena kvällar och helger, när du ska vara ledig. Det är inte meningen att skolan ska vara hela livet. Det är en balans.
8. Ta stöd av andra.
Nivån kommer vara högre nu, och det kan vara ett stort steg, men du behöver inte ta det själv. Ta hjälp av din familj, dina vänner, dina klasskompisar. Det behöver inte ens handla om dina studier. Ibland behöver man bara lite uppmuntran och en kram, även om man går på universitet.
9. Ha kul.
En ny nivå kommer med större ansvar, men också med större friheter. Det är inte meningen att allt ska vara blodigt allvar, och det finns saker med mer avancerade studier som faktiskt inte har något alls med plugg att göra. Särskilt på universitetsnivå finns det oändligt många klubbar och nationer och spex och gästföreläsningar att gå på.
10. Var stolt över dig själv.
Du tog dig hit – bra jobbat! Du har lagt många timmar och mycket jobb på dina studier hittills, och det är viktigt att du uppmärksammar det.
Intresseanmälan
Priser & upplägg

Läxhjälp högstadiet | gymnasiet
För bättre studieresultat
- Alla ämnen
- 90-120 min / studietillfälle
- Löpande läxhjälp eller klippkort
- Skriftlig uppföljning efter varje tillfälle
- Träffas i hemmet eller online
Pris:
fr. 425 kr/timme

Läxhjälp junior (åk. 1-6)
Studieglädje och pluggteknik i fokus
- Alla ämnen
- 90 min / studietillfälle
- Träffa er Studybuddy veckovis
- Skriftlig uppföljning till förälder efter varje tillfälle
- Träffas i hemmet eller på bibliotek