
Del 1: Grundläggande studieteknik och studiemotivation
I bokens första del introducerar vi tankesätt som kan hjälpa dig med din studieteknik och studiemotivation. Vi tar upp vanliga scenarion och situationer många studerande kan känna igen sig i. För visst har du någon gång önskat plugget var lite roligare? Eller kanske råkat få underkänt betyg – och känt dig hjälplös? Här kommer 80 tips som kan lära dig att få upp motivationen, bli självständig och handfasta råd när resultatet inte blir som du tänkt dig.
10 tips för att göra plugget roligare
1. Skapa ett intresse för ämnet.
Försök att fundera på vad du tycker är kul i största allmänhet. Om man lyckas väva samman detta med skolarbetet kommer plugget bli mycket roligare.
2. Läs om hur ämnet används
Det kan hjälpa dig att få en blick av hur den ofta teoretiska och kanske därmed också lite trista och platta kunskapen faktiskt kan användas på riktigt. På det sättet kan kunskapen kännas lite mer användbar och därmed intressant.
3. Väck intressen med böcker eller filmer.
Om de allra flesta ämnen finns någon sorts film eller bok som sätter kunskapen i ett nytt perspektiv och i ett lite mer lättkonsumerat format. Om man tröttnat på att läsa i historieboken kan ett annat format vara tricket för att orka hålla kvar fokus.
4. Diskutera ämnet med kompisar.
På så sätt blir också skolarbetet lite mer vardagligt och inte lika fyrkantigt som att bara läsa i en bok. Utöver detta tränar du att föra resonemang samtidigt som man får ta del av andra människors olika perspektiv. Det är win-win-win!
5. Plugga på mysiga ställen.
Utöver att plugga med personer man tycker om kan man plugga på ställen man uppskattar. Ta med plugget till något mysigt kaffe, någon park eller läs kanske skolboken i badet. Gör plugget till något trevligt och mysigt att se fram emot.
6. På tal om fokus – ta lite åt gången.
Det går inte att fokusera i fler timmar, till slut kommer det bara att kännas som ett oändligt hav av kunskap som inte sätter sig i huvudet. Pendla mellan att plugga och att göra annat. Ett klassiskt knep är 45/15 metoden, plugga i 45 minuter och ta 15 minuters paus varje timme.
7. Börja i tid.
Inget är kul under stress, så se till att sätta i gång i tid. Om man börjar med en skol- uppgift eller att plugga till ett prov dagen innan kommer allt plugg endast kännas som något stressigt och forcerat. Om man börjar i tid blir plugget lite skönare – jag lovar, det är värt det.
8. Låt inte plugget krocka med annat.
Om man inte lägger upp en bra plan för när man ska plugga inför provet, läsa glo- sorna eller skriva den där inlämningsuppgiften är det lätt att det kommer i vägen för andra planer man har och plugget kan kännas som en käpp i hjulet för allt annat kul. Schemalägg plugget och planera annat runt det. På så sätt missar du varken pluggtid eller annat kul.
9. Motivera dig själv med belöningar.
Det hjälper att man sätter små målstolpar i sitt plugg med små belöningar när du nått målen. På så sätt blir plugget lite roligare att ta sig i genom samtidigt som man får känna att man ut något positivt av det.
10. Förståelse gör allt roligare.
Om man förstår konceptet bakom olika teorier och helheten känns ofta ämnet lite lättare och roligare. Detta är speciellt sant inom matte. Där blir plugget mycket roligare om man känner att man förstår helheten. Träna på mycket skrivuppgifter där man själv får avgöra vad som ska räknas ut, då lär man sig bäst om helhet och allmän användning av matten.
10 tips för att plugga självständigt
1. Gör upp en plan.
Sätt upp ett tydligt mål för dagen. Det kan vara hur många sidor du vill läsa, eller uppgifter du vill göra, men det är bra om det är tydligt och mätbart.
2. Ge dig själv ett schema.
Nu när du vet vad du vill göra, se till att du har en plan för när du ska göra det. Om du har ett tydligt mål för varje timme är sannolikheten att du får något gjort mycket större.
3. Sätt en timer.
Det är mycket lättare att komma i gång om du har en tydlig mållinje. Sätt en timer som ringer när din ”lektion” är över. Att sitta och stirra på klockan var femte minut tar ju också tid.
4. Plugga inte alltid hemma.
Hemma har du tillgång till alla distraktioner du kan tänka dig. Sitter du på ett bibliotek eller café har du bara en sak du kan göra – och det är dina studier.
5. Planera in pauser.
Hjärnan behöver ta paus ibland, och om du vill plugga en hel dag kommer du definitivt vila ibland. Slå ihop boken och ät en frukt lite av och till!
6. Gör en matlåda.
Om du pluggar ute på stan är det billigare än att köpa mat, och om du pluggar hemma går det snabbare än att laga maten där och då. Plus att det är mindre disk det blir en win-win situation!
7. Rör på dig!
Kom ihåg att sträcka på armar och ben, och andas lite frisk luft. Framför allt – glöm inte att sträcka på ryggen ibland, och känn efter så att du inte har ont i nacken. Då är det dags för en paus till (och kanske lite yoga).
8. Ta hjälp av andra.
Bara för att du studerar självständigt behöver du inte göra allt själv. Du kan plugga med andra i klassen, eller be om hjälp med planering om du tycker det är svårt. Det kan också hjälpa att bara vara omkring andra människor. Ytterligare en anledning att lämna huset för studierna!
9. Var beredd på att det tar tid.
Det är en sak att studera, men en helt annan att studera helt självständigt. Dina tidigare strategier kanske inte fungerar längre – och det är ok. Låt det ta lite tid att hitta rytmen.
10. Utvärdera, och försök igen.
För att dina studier ska fungera långsiktigt måste de vara långsiktigt hållbara, så utvärdera vad som fungerat och vad som behöver förändras. Det kan vara att sitta på en ny plats, ta längre pauser, eller att sätta telefonen på flygplansläge – vad som helst, egentligen, så länge du känner att det hjälper.
10 tips för när du har fastnat
1. Oroa dig inte.
Alla har vi fastnat på en uppgift eller essä. Det är vanligt, och ingen anledning till att drabbas av panik.
2. Lämna rummet.
Det hjälper sällan att sitta och oja sig över att man inte förstår. Släpp problemet, lämna rummet, ta en kort paus
3. Ta en promenad.
Kombinationen av frisk luft, ombyte av miljö, och en lätt höjd puls är ett utomordentligt sätt att liksom ”starta om ” hjärnan.
4. Läs om instruktionerna.
Kan det vara så att din förvirring upp- stod för att du inte riktigt förstår vad som förväntas av dig? Har du trillat in på ett spår med återvändsgränd, hellre än det som skulle föra dig vidare till ett svar? Kort sagt – svarar du faktiskt på frågan som ställs? Om inte kan det vara en idé att tänka om.
5. Fråga en kompis.
Förutsatt att det inte är en uppgift då det är förbjudet att prata med andra studenter, fråga en klasskompis! Du behöver inte formulera din fråga superexakt heller, om du inte vill. Ett kort ”Hej, hur har du tolkat fråga 2.b?” räcker gott och väl.
6. Fråga någon frånkopplad.
Ett syskon eller en förälder kan erbjuda ett färskt perspektiv på problemet, även om de inte har studerat samma sak som du gör nu. Att förklara problemet för någon annan är också ett bra sätt att lura hjärnan att lösa det själv.
7. Fråga läraren.
Den som har bäst koll på vad du förväntas lämna in är trots allt personen som bett dig lämna in det. Om du frågar din lärare direkt, skriv ner vad hen sa på en gång, så att du inte glömt det när du kommer hem sen. Alternativt kan du fråga via mail, och få svaret skriftligt från början.
8. Back to basics.
Skissa om uppgiften till sina minsta beståndsdelar. Bygg sedan om den utifrån det. Du kanske märker att mycket av det du jobbat tidigare inte var relevant, och det kan vara frustrerande, men försök att se det som övning hellre än bortkastad tid.
9. Hämta inspiration.
Det kan vara att titta på en Youtube-video om ämnet, läsa en intressant artikel, eller att läsa någon tidigare uppgift du gjort, som liknar denna. Försök hitta en gnista av intresse det mycket lättare att jobba om du har en sådan.
10. Prova igen.
När det känns som att man misslyckats kan det vara besvärligt att prova igen, även om man nu har en bättre idé om vad som faktisk ska göras. Ge dig själv tillstånd att försöka, även om det svårt. Om det är omöjligt, eller om det känns som att det behöver komma från någon annan stans, så får du det tillståndet av mig, nu – Varsågod!
10 tips om du får F
1. Fråga läraren/ Kolla feedback.
Steg 1 är att ta reda på vad som gått snett. Är det en skriftlig uppgift eller prov som blivit underkänd så finns det förmodligen kommentarer från läraren att gå på, men du kan alltid be om mer info eller förtydligande. Kort sagt, ta reda på varför du blev underkänd.
2. Ta reda på vad du behöver göra nu.
Vad är det egentligen du behöver göra för att få ett godkänt betyg? Är det en liten komplettering, eller ett större omprov eller inlämningsuppgift? Det är viktigt att du vet exakt vad som efterfrågas av dig, så att du smidigare kan bemöta det.
3. Titta kritiskt på ditt arbete.
Försök att se ditt arbete genom någon annans ögon. Kan du själv se vad det är som saknas? Formulera med egna ord vad du missat, och utifrån det kan du bygga upp en plan för hur du ska gå vidare med det.
4. Kolla betygskriterierna.
Det är alltid bra att ha koll på betygskriterierna och kursinnehållet, men särskilt om du blivit underkänd. Om du har koll på vilka exakta krav som ställs kan du finslipa ditt pluggande för att bättre möta dem. Om du är osäker på vad kriterierna innebär kan du fråga din lärare.
5. Öva på att vara konkret.
Att kunna formulera sig kort och exakt är en god förmåga att ha, egentligen oavsett ämne. Här kan du återigen använda gamla prov eller inlämningar. Titta på hur du svarat och ställ frågan: hur kan jag säga det här tydligare?
6. Vad pluggade du inte på?
Kunskapsluckor kan vara svåra att fylla, ofta för att vi helt enkelt själva inte kan se vad vi inte ser – vi vet inte vad vi inte vet. Fördelen med ett underkänt betyg, för det finns fördelar med det också, är att det talar om för dig var dina kunskapsluckor är. När du tänker på hur du pluggat tidigare, vad är det då som saknas?
7. Ta lite tid för att vara besviken.
Det är inte kul att bli underkänd, oavsett om det är ett prov eller en hel kurs. Ibland behöver vi ömka oss lite efter tråkiga besked. Ett underkänt betyg är sällan så akut att du inte kan ägna en kväll åt att se om favoritfilmen eller ringa en kompis. Ta hand om dig själv innan du tar hand om betygen.
8. Det är inte hela världen.
Den kritiska blicken ska du rikta mot ditt arbete, inte mot dig själv. Vi är många som kuggat ett prov och ändå klarat oss galant. Ett betyg kan vara bra eller dåligt, men det kommer aldrig att spegla dig som person.
9. Ta stöd av andra.
Särskilt om det är ett större omprov kommer du nog ha en del att göra. Om du vet någon annan som också ska göra om provet kan du plugga tillsammans med dem. Även om du pluggar själv kan det vara bra att prata med en kompis eller dina föräldrar.
10. Kör hårt!
Du är smartare och mer kompetent nu än du någonsin varit tidigare. Även om det inte blev precis som du tänkt dig har du taget tjuren vid hornen och bestämt dig för att göra jobbet – vilket innebär att du redan är halvvägs. Bra jobbat, och ett stort lycka till!
10 tips för att sluta med prokrastinering
1. Organisera ditt arbete.
Skriv ner alla dina inlämningar, prov och liknande som du behöver göra klart för kommande vecka. I vilken form du vill göra det väljer du själv, men en digital kalender eller en fysisk i form av ett häfte, är bland de vanligaste.
2. Sätt realistiska mål.
Detta är oerhört viktigt. Om du inte vill hamna i den onda spiralen av att underprestera och må dåligt i onödan, måste du först tänka på a) vad du orkar med just idag och b) hur mycket tid du har för att genomföra det du måste. När dessa två faktorer är i obalans, är det då stressen börjar froda.
3. Planera för enskilda uppgifter.
Utöver att organisera alla dina uppgifter i en och samma plats, måste du också ha ett schema för varje uppgift. Detta gäller mest för de större uppgifterna så du har bättre koll, stegvis, hur du ska ta dig an arbetet.
4. Sätt en deadline.
Du har just nu säkert en uppgift med ett inlämningsdatum som ligger två veckor fram men som du inte börjat med än.
För att inte svettas om händerna i sista minuten måste du sätta en egen deadline på när du vill göra klart uppgiften. På så sätt slipper du ångesten men har även tid över till att jobba på andra uppgifter.
5. Bli av med distraktioner.
När du väl sitter ner och jobbar, gör det inte framför TV:n eller i en annan miljö där du lätt kan tappa fokus. För att hjärnan ska fungera internt, måste dina externa behov vara uppfyllda.
6. Hitta din strategi för att fokusera.
Idag förser teknologin oss med en rad massa appar som kan hjälpa med att time:a studiesessioner och behålla fokuset. Ett exempel på en sån app är “Focus Keeper” som följer “pomodoro-metoden”
7. Belöna dig själv.
Det är viktigt att fira sina små segrar, lika mycket som sina större. När du läst klart det där kapitlet du kämpat på med i flera dagar eller skrivit klart en hel sida på den där inlämningsuppgiften du fastnade med i timmar – gör något för dig själv! Det kan vara allt ifrån en liten fika, en promenad eller att äta en riktigt god måltid.
8. Var inte rädd för att köra fast.
Forskning kring prokrastinering har visat att anledningen till att vi skjuter upp saker inte handlar om att vi inte vill göra dem, utan snarare för att vi vill undvika att känna en viss känsla (t.ex hopplöshet). Så om du känner att det är svårt att börja med en viss uppgift för att du inte riktigt vet hur du ska göra eller fortsätta så är det okej! Men för att komma förbi det måste du bara börja – resten ordnar sig!
9. Döm inte dig själv.
Hinner du inte med allt du planerat är det inte hela världen. Du gör ditt bästa varje dag och det är det enda du kan göra.
Är du inte nöjd med din prestation i en uppgift, är det bara att försöka igen den nästa!
10. Ditt värde ligger inte i dina prestationer.
Du är mycket mer än så! Det är viktigt att du påminner dig själv om detta då och då. Din utbildning är bara en av de tusentals pusselbitarna som gör dig till den du är!
10 tips för allmänna förberedelser inför ett prov
1. Fokusera på sömnen.
Sömn är en väsentlig faktor för inlärning och koncentration. Det är därför viktigt att man ser till att få och prioriterar rejält med sömn under de dagar man pluggar som mest, speciellt natten innan provet.
2. Undvik sista-minuten-plugg.
Ibland går det inte att undvika att sitta sista kvällen innan ett prov och läsa igenom allt en extra gång, men går det att undvika bör man göra det. Risken med att sitta med plugget sista minuten är att man börjar ifrågasätta om man verkligen har koll på allt och man börjar tvivla på sin förmåga.
3. Gör en checklista med allt du behöver kunna och göra.
Under plugg perioden kan det vara hjälpsamt att göra en checklista med saker man behöver kunna. Skapa denna checklista utifrån dina individuella egenskaper och förmågor för att du själv ska ha koll på vad du behöver förbättra och träna på.
4. Se till att ha ätit rejält innan provet.
Energi i kroppen är avgörande för att man ska kunna fokusera och maximera sin förmåga under ett prov. Att vara hungrig påverkar koncentrationen väldigt negativt så att kunna undvika hunger kan påverka prestationen på provet omfattande.
5. Ta alltid med en vattenaska.
Genom att ta med en vattenaska på ett prov utesluter man risken för huvudvärk till följd av vätskebrist som kan påverka koncentrationen mycket, samtidigt som det ger en möjligheten till små naturliga mini-raster för hjärnan. Att kunna ta en klunk vatten och starta om fokuset kan vara hjälpfullt när man fastnat med en fråga eller uppgift.
6. Ha med ett snacks.
Om provet är flera timmar kan det vara en bra idé att ha med något som kan höja blodsockret efter ett tag. Se till att maten du har med är smidigt att äta i provlokalen så att det varken tar tid att få i sig eller stör andra.
7. Träna upp koncentrationsförmågan.
Lägg en kvart på morgonen innan provet för att bara gå in i ditt eget psyke. Sitt eller ligg ner och försök att rensa bort alla negativa tankar, allt som stör det du lärt dig inför provet och rikta allt fokus på ditt prov och informationen du lärt dig om det.
8. Ta djupa andetag innan provet
Försök att minska den sista lilla biten av stress man har precis innan provet genom att bara fokusera på andningen. Stressen kan bli ett hinder så det kan underlätta att försöka tvinga bort den.
9. Ha positivt tänkande under provet.
Det är helt okej att fastna på frågor under prov eller hoppa över frågor man har extra svårt för. Det viktiga är att man behåller en positiv attityd, fokuserar på att man inte kan göra mer när provet väl drar igång och se till att man försöker svara på frågorna så bra man kan.
10. Förbered allt dagen innan.
Se till att lägga fram allt material du behöver till tentan kvällen innan. Kolla vilket material som behövs. Behöver datorn laddas? Får man ha miniräknare på provet? Kan det underlätta med en linjal? Lägg fram allt i en hög eller packa det direkt i väskan så att allt är redo.
10 tips om du behöver hjälp med läxorna
1. Vänd dig till skolan för att få hjälp.
I många skolor erbjuds läxhjälpstillfällen såsom elevens val, studieextra eller liknande. På så sätt kan du få läxorna färdiga under skoltid och få hjälp av skolpersonal.
2. Skaffa en studybuddy!
Med personlig läxhjälp direkt från en studybuddy kan du få hjälp i ett särskilt ämne eller med allmän läxhjälp. Studybuddy fokuserar inte bara på studieresultaten, men också vägen fram till resultatet man vill nå. En studybuddy är någon som motiverar, stöttar och hjälper. Ibland så kan man ämnet, men man saknar motivation för att göra läxorna.
3. Be läraren att förklara
Ibland kan det vara en liten grej som försvårar förståelsen av hela matteproblemet, läsläxan eller språkglosorna. Ett tips är att fråga den relevanta läraren om det som du tycker är svårt eller inte förstår med läxan efter lektionen.
4. Be någon i familjen om hjälp.
Det kan vara så att någon av dem är särskilt kunnig eller intresserad av ämnet. Även om dem inte kan ämnet bra så kan läxläsning tillsammans vara ett bra tillfälle att umgås.
5. Plugga tillsammans med kompisar.
Det kanske inte är bara du som har svårt med läxorna, det är mycket möjligt att dina klasskompisar eller vänner känner samma sak. Prata ihop er för att bestäm- ma tid och plats, och plugga tillsammans. På så sätt kan ni ta hjälp av varandra och lösa problemen tillsammans. Plugget blir också mycket roligare då!
6. Skapa en Facebook-grupp.
Där kan ni i klassen ställa frågor till var-andra angående läxläsningen eller andra skolrelaterade ämnen. Sådana chattgrupper är vanliga bland högskolestudenter och är ofta till stor hjälp när det kommer till studierna. Så varför inte göra samma sak i gymnasiet eller grundskolan?
7. Sök hjälp på YouTube.
Idag är internet och plattformar såsom YouTube mer lättillgängliga än någonsin, och det finns ett stort antal pedagogiska videor i alla olika ämnen. Det är bara att söka sig fram!
8. Strukturera läxläsningen.
Det är viktigt att 1. planera in vilka tider man ska plugga, till exempel under hål- timman i skolan eller direkt efter att man har kommit hem, (2) se till att man har allt material man behöver tillgängligt, till exempel genom att sätta ett larm för att komma ihåg att ta med sig kursböckerna hem efter skolan, (3) hitta en lugn plats där man har studiero, till exempel biblioteket, ett kafé eller en lugn plats hemma och (4) dela upp arbetet och ta många (men korta!) pauser.
9. Googla!
Oftast finns svaret på problemet eller
en förklaring till det du läser om ute på internet, men det gäller bara att leta
lite. Skrolla igenom Google-resultaten, ändra på sökorden och klicka dig fram till svaret.
10. Röda korsets läxhjälp.
De erbjuder läxhjälp både digitalt och fysiskt fyra gånger i veckan. Dem vänder sig till gymnasieelever och elever som går i grundskolan, och har hittills hjälpt tusentals barn och unga att få till läxorna. Besök deras webbsida på www.rkuf.se för mer information.
10 tips på Youtube-kanaler som gör dig bättre i skolan
1. Khan Academy
Khan Academy är en ideell organisation som jobbar för att tillhandahålla en gratis utbildning i världsklass för vem som helst, var som helst. De har närmare 10 miljoner följare världen över.
2. Numberphile
Filmer om siffror och matematik av Brady Haran. En pedagogisk, inspirerande och stundtals väldigt rolig kanal där varje video fokuserar på ett specifikt tal. Perfekt för dig som kanske har lite utmaningar med motivationen.
3. Ted-Ed
En fantastisk kanal som kanske inte hjälper till med så många specifika uppgifter utan snarare bidrar till allmänbildning. Väldigt inspirerande och intressanta filmer om allt från Sigmund Freud till vetenskapen bakom hur man bygger en bro.
4. The Brain Scoop
Se den här YouTube-kanalen beskrivs som ett museibesök med den bästa guiden någonsin. Emily från The Field Museum i Chicago tar dig bakom kulisserna för att lära dig om naturhistoria. Välproducerade filmer som är både intressanta och roliga att titta på.
5. History
På tv-kanalen History Channels Youtube-kanal finns tusentals kostnadsfria dokumentärer om historiska händelser. Lär dig om allt från pyramiderna till vikingar och andra världskriget. Allt är såklart producerat i absolut världsklass!
6. Biography
På Biography får du lära dig mer om såväl historiska som dagsaktuella personligheter och händelser från några av vår tids mest framgångsrika facklitteraturberättare. Väldigt intressanta filmer men korta filmer – samtliga filmer är från fyra till fem minuter långa – så förvänta dig inga djupdykningar.
7. Periodic Videos
En spännande kanal om allt som rör kemi. Här hittar du bland annat en pedagogisk video om varje element i det periodiska systemet. Dessutom får du ingående instruktioner om hur du smälter skedar och botar malaria. Missa inte!
8. CrashCourse
Målgruppen till CrashCourse riktar sig kanske främst till dig som läser på universitet eller pluggar naturvetenskap på gymnasiet. Här kan du få korta lektioner i bland annat programmering, biologi och filosofi. Kanalen har idag över 13 miljoner följare.
9. Studyign
En kanal som fokuserar på studietips och motivation. Här delar collegestudenten Sareena med sig av sina tips om allt från hur man kan planera sina studier till hur hon för anteckningar på föreläsningar.
10. Academin
Här får du lära dig allt som har med webbutveckling att göra. Oavsett om det är programmeringsspråk som JavaScript eller populära ramverk som ReactJS, Angular eller VueJS. Perfekt för dig som vill lära dig mer och programmering och kodning.
Intresseanmälan
Priser & upplägg

Läxhjälp högstadiet | gymnasiet
För bättre studieresultat
- Alla ämnen
- 90-120 min / studietillfälle
- Löpande läxhjälp eller klippkort
- Skriftlig uppföljning efter varje tillfälle
- Träffas i hemmet eller online
Pris:
fr. 425 kr/timme

Läxhjälp junior (åk. 1-6)
Studieglädje och pluggteknik i fokus
- Alla ämnen
- 90 min / studietillfälle
- Träffa er Studybuddy veckovis
- Skriftlig uppföljning till förälder efter varje tillfälle
- Träffas i hemmet eller på bibliotek